ATHENE - De in opspraak geraakte Griekse spintdiva Ekaterini Thanou heeft maandag voor de rechtbank in Athene beschuldigingen over het bewust ontlopen van dopingcontroles van de hand gewezen. Volgens justitie heeft de atlete drie keer met opzet een dopingcontrole ontlopen en tevens gelogen over een ongeluk met een motorfiets.

Haar mannelijke collegasprinter Kostas Kenteris moet later terechtstaan voor dezelfde vergrijpen. Wanneer beide atleten schuldig worden bevonden, hangt hen een voorwaardelijke celstraf boven het hoofd.

Kenteris, olympisch kampioen op de 200 meter in 2000, en Thanou, die zilver won in Sydney op de 100 meter, waren de Griekse hoop op olympisch eremetaal bij de Spelen van Athene. De twee misten dopingcontroles in traingskampen (Tel Aviv en Chicago) en bij aankomst in Athene aan de vooravond van de Spelen. Na de derde obstructie zetten ze volgens justitie een motorongeluk in scène. Ze trokken zich na ampel beraad terug voor de Spelen.

De Griekse atletiekbond sprak in maart het tweetal vrij. Kenteris en Thanou viel eigenlijk weinig te verwijten. Ze hadden volgens de bond beter geïnformeerd moeten worden door hun trainer Christos Tzekos. De internationale atletiekfederatie IAAF is tegen die vrijspraak in beroep gegaan bij het CAS, het internationale sporttribunaal in Lausanne.