KATWIJK - De kans dat Mark van Bommel op korte termijn terugkeert in de boezem van Oranje lijkt zo goed als uitgesloten. Bondscoach Marco van Basten is ontevreden over de manier waarop de middenvelder zijn taken uitvoert in het Nederlands elftal.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Hij serveerde de aanwinst van FC Barcelona zondag zonder pardon af en verwijderde hem uit de selectie voor de wedstrijd woensdag tegen Finland. "Ik denk dat ik hem in die wedstrijd niet zou gebruiken, dus dan is er ook geen reden om hem mee te nemen", aldus Van Basten maandag.

Wissel

Directe aanleiding voor de plotse beslissing van de bondscoach was de wedstrijd tegen Roemenië. In dat duel deed Van Bommel niet wat zijn trainer van hem verwachtte en werd hij al in de 50e minuut gewisseld.

"We hebben dit seizoen al vaker met hem gediscussieerd over zijn rol in het elftal. Hij luistert wel naar wat wij zeggen maar vult het niet in zoals wij willen, waardoor hij dingen niet of te laat ziet. Tegen Finland zou hij niet in de basis starten en andere spelers maken een gretiger indruk dan hij. Vandaar dat ik hem heb laten afvallen."

Ongelijk

Volgens de bondscoach is er geen reden aan te nemen dat Van Bommel nooit meer een kans krijgt in het Nederlands elftal. Van Basten vertelde dat hij de middenvelder graag een nieuwe kans geeft als zijn spel bij FC Barcelona daar volgend seizoen reden toe geeft. "Dan zijn wij niet te groot om hem er weer bij te halen. Maar ik heb ook gezegd dat hij bij zichzelf te rade moet gaan. Bij Barcelona heeft hij de kans om ons ongelijk aan te tonen."

Potverdorie

Van Bommel reageerde volgens Van Basten zeer teleurgesteld op de boodschap. "Hij vond het zeer moeilijk om te accepteren en was het ook niet met ons besluit eens. Hij zei 'ik wil potverdorie wel naar het WK'. Ik heb hem verteld dat hij dan meer aan onze verwachtingen moet voldoen. Er is ook geen sprake van een straf. We hebben deze keer gewoon de beslissing genomen om hem buiten de selectie te laten."

Dat Van Bommel de motor is geweest van het succesvolle seizoen van PSV is voor Van Basten geen reden hem te sparen. "Misschien zijn de overige spelers bij PSV meer aan hem gewend. In mijn optiek spelen de middenvelders in dienst van de aanval. In sommige elftallen ligt dat anders. Feit is dat Van Bommel het in Oranje niet kan opbrengen om zo te spelen. Eén van de elf kan het niet naar eigen inzicht doen."

Toevallig

Naast Van Bommel vielen zondag ook de PSV'ers Bouma, Ooijer en Vennegoor of Hesselink af. Van Basten verwees de suggestie dat er sprake zou zijn van een vooropgezette boycot van spelers uit Eindhoven van de hand. "Het is heel toevallig. Bouma heeft bijna niet getraind vorige week, voor Vennegoor of Hesselink hebben we goede andere spitsen voorhanden en Ooijer was wel fit, maar Boulahrouz heeft de voorkeur gekregen. Ooijer en Boulahrouz hebben het afgelopen weekeinde beide een test ondergaan en Boulahrouz krijgt de voorkeur."

Ingrijpen

Met de beslissing Van Bommel te laten afvallen, heeft Van Basten opnieuw bewezen dat hij niet let op de naam van spelers. "Wij zijn er om keuzes te maken en dat doet me niet zo gek veel. De ene keer geeft dat wat meer deining dan de andere. Maar het gaat erom dat je de dingen goed uitvoert, ongeacht hoe je heet. Doe je dat niet, dan grijpen wij in."

Best bijzonder

De manier waarop Phillip Cocu weer aansluiting heeft gevonden bij het Nederlands elftal heeft Marco van Basten positief verrast.

De middenvelder kon in het duel tegen Roemenië niet spelen wegens een blessure aan zijn knie, maar werkte in alle rust verder aan zijn herstel. Inmiddels is hij weer zo fit dat hij woensdag tegen Finland waarschijnlijk een basisplaats heeft. "Dat heeft me positief verrast", aldus Van Basten. "Hij had ook kunnen zeggen: 'Ik ben geblesseerd en ga op vakantie'. Dat hij dat op zijn leeftijd niet heeft gedaan, vind ik best bijzonder."

De revalidatie van Cocu is er op gericht dat hij dinsdag aansluiting vindt bij de selectie van het Nederlands elftal. "Dat hoeft geen probleem te zijn", zei Van Basten. "Ook in het uitduel tegen Roemenië heeft hij maar één keer met de groep mee getraind. Ik hoop dat hij het nu ook haalt."