MIAMI - Michaëlla Krajicek is voor het eerst in haar tennisloopbaan de tophonderd binnengetreden. Door haar kwalificatie voor het hoofdtoernooi van Roland Garros steeg het 16-jarige halfzusje van oud-Wimbledon-kampioen Richard Krajicek van de 114e naar de 99e plaats van de wereldranglijst. Krajicek verloor in Parijs in de eerste ronde van de Slowaakse Daniela Hantuchova.

Miriam Oremans was in augustus 2002 de laatste Nederlandse speelster die deel uitmaakte van de tophonderd. Ze stond toen op de 96e plek. In datzelfde jaar beëindigde ze haar carrière.

Heel bijzonder

"Echt heel mooi en gaaf", reageerde Krajicek opgetogen op haar eerste tophonderd notering. "Qua punten had ik het eigenlijk anderhalf week geleden al verwacht, maar als je dan hoort dat je er echt in staat is het toch wel heel bijzonder. Binnen het tennis is het toch het belangrijkste om in die tophonderd te komen."

Krajicek had niet verwacht dat ze dit doel al zo snel zou bereiken. "Een jaar geleden stond ik nog op nul, dus het is heel snel gegaan. Ik vind het ook heel mooi dat ik na een lange tijd ook weer de eerste Nederlandse mag zijn. Al is het natuurlijk wel jammer dat er niet meer meisjes rond dit niveau zijn."

Krajicek is op dit moment actief in de Nederlandse eredivisie. Volgende week staat in Rosmalen haar eerstvolgende toernooi op de WTA-tour op het programma. Als zestienjarige mag ze nog maar een beperkt programma spelen.

Henin-Hardenne

De Amerikaanse Lindsay Davenport bleef ondanks haar voortijdige uitschakeling in Parijs aan de leiding van de ranglijst. De Belgische winnares Justine Henin-Hardenne keerde terug in de toptien. De voormalige nummer één staat nu zevende. Verliezend finaliste Mary Pierce ging tien plaatsen omhoog naar de dertiende positie.

Rafael Nadal

Bij de mannen steeg Roland Garros-kampioen Rafael Nadal van de vijfde naar de derde plaats, maar Roger Federer gaat na zijn nederlaag in de halve finales nog altijd ruimschoots aan kop van de wereldranglijst. Peter Wessels won met zijn plek in de tweede ronde van Roland Garros drie plaatsen en is met de 79e plaats de hoogst genoteerde Nederlander.

De geblesseerde Martin Verkerk, vorig jaar nog in de derde ronde in Parijs, verloor 43 plaatsen en staat nu 166e.