LONDEN - Edwin van der Sar verruilt zijn werkgever Fulham voor Manchester United. De 34-jarige international heeft een tweejarig contract bij de club getekend. Dat heeft Manchester United zondag op zijn website bekendgemaakt. Hoeveel de club voor hem heeft betaald, is onbekend.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Van der Sar begon zijn carrière bij Ajax waar hij van 1988 tot 1999 onder de lat stond. De doelman vertrok naar Juventus en belandde in 2001 bij Fulham. Bij het Nederlands elftal speelt hij woensdag, tijdens de WK-kwalificatieduel met Finland, zijn honderdste interland.

Van der Sar werd in januari ook al in verband gebracht met Manchester United, maar toen koos hij ervoor om zijn contract bij Fulham te verlengen tot 2006. Enkele maanden later bleek de lokroep van de Engelse topclub toch niet te weerstaan.

Betrouwbare sluitpost

United was driftig op zoek naar een betrouwbare sluitpost. Na het vertrek van de Deense doelman Peter Schmeichel (die in 1999 met pensioen ging), konden Mark Bosnich, Fabien Barthez, Roy Carrol en Tim Howard niet overtuigen. United stuurde vorige maand de Noord-Ier Carrol en derde keus Ricardo al de laan uit.

Naar verluidt heeft United tussen de 3 en 4 miljoen euro voor Van der Sar betaald.

Grote jongens

Van der Sar toonde zich opgetogen over de transfer. "Ik heb de laatste jaren bij een wat kleinere club gespeeld en ben blijven hopen op een van de grote jongens. Dat komt nu uit."

Toen hij zijn contract begin dit jaar met Fulham verlengde, liet de sluitpost wel een aantal clausules opnemen om eventueel toch nog tussentijds te kunnen vertrekken. Vorige week diende zich ineens Manchester United aan. "Dus er viel niet veel te onderhandelen."

Eerste keeper

Van der Sar heeft van manager Alex Ferguson de toezegging dat hij de eerste doelman wordt, gaf hij bij Studio Sport aan. "Ik heb Ferguson gesproken en hij heeft zijn plannen uitgelegd. Ik ga er wel vanuit dat ik de eerste keeper word. Dat is altijd wel afhankelijk van de prestaties."