NOORDWIJK - Bondscoach Marco van Basten neemt Mark van Bommel niet mee naar Helsinki, waar woensdag de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Finland wordt gespeeld. Het is onduidelijk waarom Van Basten niet langer een beroep op de middenvelder wil doen.

Zelf gaf de voetballer direct na de wedstrijd tegen Roemenië (2-0 overwinning) aan dat hij niet geblesseerd is. De bondscoach wisselde hem in dat duel al na 50 minuten omdat hij ontevreden was over diens spel.

Afscheid

Naast Van Bommel vallen ook Vennegoor of Hesselink, Bouma, Ooijer (allen PSV) en de geschorste Ajacied Van der Vaart af. Makaay (Bayern München) nam al in een eerder stadium afscheid wegens een bovenbeenblessure.

Tegenover het zestal afvallers staat de rentree van Phillip Cocu. De middenvelder van PSV kon tegen Roemenië door een knieblessure niet meespelen, maar is inmiddels voldoende hersteld om opgenomen te worden in de selectie voor het duel tegen Finland. In totaal neemt Van Basten negentien spelers mee.

Irritatie

Van Bommel leek de naderende onheilstijding zaterdagavond na zijn vroege wissel al aan te voelen. In zijn gang van het veld was irritatie te zien; vervolgens nam de middenvelder geen plaats op de bank, maar glipte meteen de kleedkamer in. "Ik werd niet gewisseld wegens een blessure", aldus Van Bommel. "Het is logisch dat ik niet blij ben. Geen enkele goede voetballer is blij als hij wordt gewisseld."

Ook Van Basten leek zijn beslissing Van Bommel te laten vallen al meteen na de wedstrijd te hebben genomen. Vragen over het spel van Van Bommel ging hij uit de weg, al gaf hij wel aan dat hij ontevreden was over het optreden van de rechtshalf. "De Roemeen Munteanu kreeg veel te veel ruimte, waardoor wij te ver naar achteren werden gedrukt. Van Bommel loste dat niet goed op. Ik dacht dat zijn vervanger Nigel de Jong dat beter zou kunnen."

Consequente lijn

Door Van Bommel uiteindelijk niet op te roepen voor het duel tegen Finland, volgt Van Basten een consequente lijn. Al in een eerder stadium kwam de PSV'er niet voor in de plannen van de bondscoach, maar na zijn goede spel voor de landskampioen - vooral in Europese wedstrijden met de Eindhovenaren excelleerde hij - kreeg hij een nieuwe kans in Oranje. Op 26 maart keerde Van Bommel tegen Roemenië (in Boekarest) terug in de basis. Ook na dat duel had Van Basten al twijfels over zijn spel.

Vervolgens speelde Van Bommel tegen Armenië (30 maart) en zaterdag tegen de Roememen, maar hij wist Van Basten niet te overtuigen. De schrijnende tegenstelling tussen de clubvoetballer en de international Van Bommel is hem voorlopig fataal geworden. Met zijn optredens bij PSV verdiende hij een overgang naar FC Barcelona, maar in het Nederlands elftal heeft hij nog nooit echt geïmponeerd.

Basisplaats

Daar komt bij dat op de positie van rechtshalf nieuwe, jonge spelers staan te dringen. De Jong ontwikkelt zich de laatste maanden stormachtig en ook Maduro zit dicht tegen een basisplaats aan. Sneijder en Landzaat zijn ook een optie voor die plaats in het veld.

Van Basten heeft al eerder aangetoond niet te schromen grote namen (Kluivert, Seedorf, Van Hooijdonk, Davids) af te laten vallen als hij vindt dat andere voetballers meer recht hebben op een uitverkiezing in Oranje.