AMSTERDAM - Yuri van Gelder is sinds zondag de tweede Nederlandse turner met een Europese titel. De ringenspecialist is de opvolger van Thea Belmer, die in 1963 goud won op brug bij de Europese titelstrijd in Parijs. Bovendien is de 22-jarige Waalwijker de eerste Nederlandse man die een medaille haalt op een EK turnen.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Van Gelder wist zondag niet wat hij moest zeggen. De turner was sprakeloos na zijn historische succes bij de Europese titelstrijd. "Wat moet ik ervan zeggen? Dit is geweldig."

De gespierde Brabander moest tijd vinden om zijn prestatie op waarde te kunnen schatten. "Dit is het beste dat mij ooit is overkomen. Deze betekent veel meer dan al die wereldbekers bij elkaar", zo refereerde hij aan zijn negen wereldbekerzeges. Van Gelder moest de titel delen met de Italiaan Andrea Coppolino, maar het voelde bij hem niet als een gedeelde eer. "Hij had ook een ontzettend mooie oefening. Ik ging voor een medaille, daarmee was ik tevreden. Maar goud is toch wel heel mooi, hoor."

Jeffrey Wammes

Jeffrey Wammes heeft bij turnkampioenschappen op het onderdeel sprong zeer verrassend gedeeld brons behaald. De turner (18) van SDS in Rotterdam kreeg van de jury voor twee sprongen het gemiddelde 9,568 (9,587-9,550). Hij had dezelfde score als de Roemeen Selariu. Eerder eindigde Wammes op vloer als vierde.

De Zoetermeerder, de jongere broer van voormalig oranjeturnster Gabriëlla Wammes, debuteert op dit EK bij de senioren. Haast ingetogen stond hij na afloop in de catacomben. "Ik besef het nog niet helemaal, dat ik op het podium sta. Met mijn vierde plaats op vloer was ik al heel blij. Dit is helemaal mooi." Wammes moest zich vervolgens gaan voorbereiden op de finale op de rekstok, het derde onderdeel waaraan hij zondag meedoet.

Harmes

Suzanne Harmes heeft verrassend zilver behaald op het onderdeel vloer. De 19-jarige turnster uit Nijmegen kreeg van de jury 9,375 punten. De titel ging naar de Franse Isabelle Severino, die de score 9,575 kreeg.

Op het onderdeel vloer werd Harmes vijfde. Loes Linders eindigde als zesde. Harmes kreeg 9,087, Linders 8,750. De kampioene werd de Roemeense Catalina Ponor: 9,737.