ROTTERDAM - Het Nederlands elftal hoeft in de kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal van 2006 niet langer rekening te houden met Roemenië. Oranje versloeg de Oost-Europeanen zaterdagavond, met Arjen Robben in de hoofdrol, met 2-0.

Bekijk video: Robben speelt met Roemenen Modem/ Breedband

Het gat naar de Roemenen in groep 1 is daardoor opgelopen naar negen verliespunten. Koploper Nederland lijkt samen met Tsjechië te gaan uitmaken wie zich rechtstreeks kwalificeert voor de eerstvolgende mondiale titelstrijd.

Hartverwarmend

De manier waarop Robben zich manifesteerde, was hartverwarmend. De jonge international, dit seizoen lange tijd uit de roulatie door diverse blessures, was een plaag voor de Roemeense defensie en bezorgde zijn bewakers Chivu en Contra binnen twintig minuten een gele kaart. Aan het begin van de lange voorbereiding van het Nederlands elftal op het duel was nog niet zeker of hij kon spelen. Uiteindelijk fit genoeg, was hij de belangrijkste man aan de zijde van Oranje.

Onmisbaar

Het is voor Van Basten te hopen dat Robben het komend seizoen gevrijwaard blijft van alle kwetsuren die hem dit seizoen parten speelden. Zijn debuutjaar in de Premier League namens Chelsea beleefde hij goeddeels vanaf de zijlijn, omdat zijn lijf hem geregeld in de steek liet. Een Robben in vorm is voor Oranje echter een onmisbaar wapen. Hij behoeft constant de aandacht van twee verdedigers en is met zijn snelheid en dribbels vaak ongrijpbaar.

Verdedigend zag het elftal van Van Basten er in het eerste deel van de wedstrijd een stuk kwetsbaarder uit. Niet gek; Van Basten had in de kwalificatiewedstrijd voor het WK in Duitsland niet de beschikking over Kromkamp, Mathijsen en Boulahrouz. De eerste twee zijn al langer uit de roulatie. Het meespelen van Boulahrouz was tot op het laatst onzeker, maar uit voorzorg werd hij aan de kant gehouden. Door alle afwezigen maakten Opdam en Lucius hun debuut in de basisformatie.

Diepe bal

Uitgerekend een onachtzaamheid van Oranje leidde de openingsgoal in. Landzaat liet in de 26e minuut op het middenveld een gemakkelijke bal lopen, zag Petre uit zijn rug weglopen, waarna Van der Sar reddend moest optreden. Uit een snelle spelhervatting van de keeper, die zijn 99e interland speelde, kwam vervolgens Kuijt aan de bal, die Robben prachtig diep stuurde. Nadat een Roemeen de bal met zijn hoofd had verlengd, controleerde de linksbuiten op indrukwekkende wijze om vervolgens de 1-0 snoeihard achter Lobont te schieten.

Een identieke situatie had in de 35e minuut tot de 2-0 moeten leiden. Robben plukte de bal van het hoofd van een Roemeense verdediger, nam weer goed aan, maar besloot minder zelfzuchtig te zijn. Zijn pass op Van Nistelrooij werd echter door Chivu over de achterlijn gewerkt. Vlak na rust stond de Groninger alsnog aan de basis van de 2-0. Robben nam een vrije trap aan de linkerkant van het veld en legde de bal panklaar op het hoofd van Kuijt, die zijn tweede interlanddoelpunt kon maken; 2-0.

Van Persie

Na de 2-0 gunde Van Basten ook Van Persie zijn officiële debuut in het Nederlands elftal, de zestiende debutant sinds hij bondscoach is. In de 73e minuut had de Rotterdammer zijn eerste schreden als international met een doelpunt luister kunnen bijzetten. Robben zette hem vrij voor Lobont, maar Van Persie mikte vrij voor de doelman net naast.