DEBRECEN - Yuri van Gelder heeft vrijdag bij de Europese titelstrijd in de Hongaarse stad Debrecen een redelijke kwalificatiewedstrijd op de ringen beleefd. De 22-jarige turner uit Waalwijk behaalde op zijn favoriete toestel de score 9,675. De jury gaf hem eentiende aftrek wegens een hupje bij de landing.

Die aftrek kostte hem een topnotering. Na eenderde van het deelnemersveld staat Van Gelder tweede, achter regerend Europees kampioen Safosjkin uit Rusland (9,712). De beste acht gaan naar de finale van zondag.

Afraffelen

Van Gelder werd in zijn voorbereiding gestoord door een schemawijziging die de organisatie aan hem niet had meegedeeld. "Ik kwam zelfs een halfuur te vroeg in de hal, ik was op het gemak van mijn hotel komen wandelen, toen hoorde ik dat ik opeens een uur vroeger aan de beurt was. Toen moest ik mijn warming-up, waar ik normaal driekwartier over doe, in tien minuten afraffelen."

Slingerende handstand

Het Brabantse lid van de Defensie Topsport Selectie kwam vervolgens niet volledig warmgedraaid bij de ringen aan. "Bij defensie ben ik gewend dat alles op tijd gaat", grapte hij nog. "Ik had een wat slingerende handstand en de afsprong ging dus niet helemaal zoals het moet. Maar ik was blij dat ik er niet eerder uitviel, want die ringen zijn heel glad. Daar moeten ze echt nog iets aan doen."

Van Gelder moet wachten tot vrijdagavond voordat hij weet wat zijn prestatie waard is geweest. "Er komen nog wel een paar goeie", zo wist hij. "Ik denk dat ik als vijfde of zesde naar de finale ga. Dat is jammer, want de volgorde wordt zondag bepaald door de kwalificaties. De nummer één van de kwalificaties mag in de finale als laatste turnen. En dat voordeel had ik graag gehad."