KATWIJK - De kans dat Theo Lucius en Barry Opdam in de interland tegen Roemenië debuteren wordt steeds groter. Marco van Basten liet het duo tijdens de afsluitende training voor de belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd opnieuw in zijn beoogde basiselftal spelen. Als hij Lucius en Opdam daadwerkelijk opstelt tegen de Roemenen zouden het de veertiende en vijftiende debutant worden sinds zijn aantreden als bondscoach.

Van het blessurefront kwamen vrijdag opnieuw positieve geluiden. Alle 24 spelers in de selectie van het Nederlands elftal hadden een aandeel in de laatste oefensessie. Alleen Roy Makaay en Wilfred Bouma trainden een gedeelte van de morgen apart van de groep. In de afsluitende partijvorm kwamen beide spelers echter in actie, waardoor Van Basten een ruime keus heeft voor het duel tegen Roemenië.

Speelminuten

Mogelijk verschijnen er in de wedstrijd nog twee debutanten ten tonele. Naast Opdam en Lucius, heeft Van Basten ook de mogelijkheid om Robin van Persie en Olaf Lindenbergh hun eerste duel in het oranjeshirt te laten spelen. De kans dat Van Persie tegen Roemenië speelminuten krijgt, is zelfs vrij groot. De aanvaller van Arsenal heeft in het trainingskamp van het Nederlands elftal een zeer goede indruk gemaakt op Van Basten.

Donderdag twijfelde de bondscoach nog over het meespelen van Arjen Robben. De linkervleugelaanvaller van Chelsea heeft een aantal weken niet gespeeld en zou tegen Roemenië zijn rentree kunnen maken op de internationale velden. Van Basten gaf aan dat hij het wel aandurft om met Robben te starten, maar dat hij niet zeker weet of dat wel verstandig is. In dat geval is Van Persie zijn logische vervanger.

Keuzeheer

De laatste lijn lijkt, met Lucius, Boulahrouz, Opdam en Van Bronckhorst vast te staan. Van Basten trainde de afgelopen twee dagen steevast met dat viertal in de verdediging. Ook in afwijkende vormen koppelde hij steeds Opdam en Boulahrouz - het centrale duo - aan elkaar. Op het middenveld spelen Van Bommel, Landzaat en van der Vaart. Voorin kiest de keuzeheer voor Kuijt, Van Nistelrooij en Robben.

Omdat van Basten een zeer omvangrijke groep van 24 spelers heeft opgeroepen voor het trainingskamp van het Nederlands elftal, moet hij zes spelers op de tribune zetten. Na de wedstrijd van zaterdag wil hij zijn selectie definitief afslanken naar achttien spelers. Hij laat zijn keuze mede afhangen van blessures en schorsingen. Bij Oranje zijn Van Bommel, Kuijt, Landzaat en Van der Vaart bij een gele kaart in het duel met de Roemenen geschorst voor de daaropvolgende interland tegen Finland.

Vermoedelijke opstelling Nederland: Van der Sar; Lucius, Boulahrouz, Opdam en Van Bronckhorst; Van Bommel, Landzaat en Van der Vaart; Kuijt, Van Nistelrooij en Robben.