ALKMAAR - Met vier spelers in de selectie en drie talenten op de standby-lijst is AZ hofleverancier van de Nederlandse beloftenploeg op het WK voor voetballers onder de twintig jaar. Over hoe je binnen vijf jaar één van de betere jeugdopleidingen van het land kan opzetten.

"Wacht heel even hoor", stelt Martin van Geel voordat hij de successen van de jeugd van AZ gaat toelichten. De aandacht van de technisch directeur van de afgelopen seizoen lang boven verwachting presterende Alkmaarse club wordt even afgeleid door een ratelende fax.

Ene Ron Vlaar

Het velletje papier verraadt de definitieve selectie van het Nederlands elftal. En ja, op het lijstje van namen prijkt ene Ron Vlaar, tot voor twee maanden geleden slechts actief in het tweede elftal van AZ.

"Dat is mooi voor hem", constateert Aloys Wijnker. De huidige trainer van de B1 en hoofd scouting van de Alkmaarse club begon vijf jaar geleden als parttime-jeugdtrainer bij AZ. Als oefenmeester van de C1 trof hij Vlaar aan. De ontwikkeling van de voorstopper loopt synchroon met de enorme vlucht die de jeugdopleiding van AZ heeft genomen.

"Er is hier binnen vijf jaar inderdaad heel veel gebeurd", beseft Wijnker. "Bij mijn aantreden kende de jeugdopleiding nog geen hoge prioriteit. De club kende lang andere prioriteiten. Veel belangrijker was om snel weer in de eredivisie uit te komen."


Ron Vlaar is één van de AZ-talenten die dit jaar is doorgebroken in de hoofdmacht van de Alkmaarders

Belang

"Inmiddels hecht de club echter heel veel belang aan een goede jeugdopleiding", verklaart Van Geel nadat hij trainer Adriaanse van het aantal spelers van AZ bij Oranje op de hoogte heeft gesteld. "We hebben inmiddels met Doesburg, Den Turk, Huiberts, Van Aart en mijn persoontje vijf fulltime jeugdtrainers in dienst.

Bosman neemt alleen de aanvallers onder zijn hoede. De spelers van de A1, B1, C1, C2 en D1 hebben de beschikking over twee fysiotherapeuten. En dan heb ik het nog niet eens over alle vrijwilligers en scouts."

Voetbalschool

Spelers van de jeugdploegen van AZ zitten bij De Willem Bleau op school. "Veel elftallen trainen zes keer in de week", aldus Wijnker. "Dat gaat in samenwerking met die school. Voor de jongste spelertjes hebben we een voetbalschool opgericht. Ze mogen twaalf woensdagen per jaar laten zien hoe goed ze zijn. De beste voetballertjes vormen een seizoen later onze D1."

Scouts van AZ speuren alleen in Noord-Holland. "Dat is ons gebied, dat is ons achterland", aldus Van Geel. "We werken dus niet zoals Ajax dat overal in binnen- en buitenland actief is. Dat is een bewuste keuze. We willen zoveel mogelijk met jongens uit de streek werken."

Eerste elftal

"Het mooiste is natuurlijk als zo'n jongen het eerste elftal haalt", aldus Wijnker. "Dat is bij Ajax niet anders. Het is niet voor niets dat Nigel de Jong daar zo populair is. Hij is een geboren Amsterdammer."

"Wat Ajax presteert is sowieso ongelooflijk knap", aldus Van Geel. "Die jeugdopleiding blijft maar enorme talenten afleveren. Ieder jaar maar weer. We zijn nu ook met vier spelers bij het Nederlands elftal voor spelers onder de 20 jaar vertegenwoordigd. Maar Bulters, Medunjanin, Wisse en ook Vlaar zijn er nog niet. Ze spelen nog niet permanent in het eerste elftal."

Beetje geluk

"Vlaar moet volgend seizoen gewoon weer concurreren met Mathijsen en Opdam. Sterker nog, niemand had die jongen gekend wanneer Mathijsen fit was gebleven. Een beetje geluk moet je hebben. Hoe goed je ook bent. We zijn natuurlijk wel trots op Vlaar."

AZ stopt jaarlijks een bedrag van tussen de 1 en 1,5 miljoen euro in de jeugdopleiding. "Dat geld hoeft niet worden terugverdiend", legt Wijnker uit. "Het is ons niet om een prachtige transfer van bijvoorbeeld Vlaar naar AC Milan te doen. De jeugdopleiding presteert goed wanneer talenten een basisplaats in de hoofdmacht van AZ hebben. Dan zijn we goed bezig. Dat is wat we met z'n allen dolgraag willen."