GROET - Atlete Lornah Kiplagat start deze zomer niet op de 10 kilometer bij de wereldkampioenschappen baanatletiek in het Finse Helsinki. De hardloopster heeft deze week besloten de tartanbaan links te laten liggen en zich volledig te richten op de WK halve marathon in oktober in het Canadese Edmonton en een najaarsmarathon. Dit maakte haar echtgenoot en manager Pieter Langerhorst vrijdag bekend.

De 31-jarige Kiplagat heeft de atletiekunie KNAU van haar besluit op de hoogte gebracht. Als de nummer vijf van de olympische 10 kilometer vorig jaar in Athene was ze voorgeselecteerd voor Helsinki en hoefde de atlete van Keniaanse komaf slechts vormbehoud te tonen.

Blessures

Ze voert als reden voor haar afmelding aan dat de tartanbaan haar te vaak blessures oplevert. "Lornah heeft de afgelopen twee seizoenen geprobeerd het hardlopen op de baan, de weg en in het veld te combineren en dat heeft niet de prestaties opgeleverd die ze ervan verwachtte. In beide jaren liep ze door de intensieve baantrainingen blessures op", zei Langerhorst.

Kiplagat zal volgens haar echtgenoot nog wel meedoen aan de 'Nacht van de 10 kilometer' op 17 juni op de Utrechtse atletiekbaan. Daar zal ze zeker niet jagen op een persoonlijk record (30.12,53), maar dienst doen als haas. Verder zal Kiplagat ook meestrijden om de Europese veldlooptitel in december in Tilburg.

Op de weg ging het de in het Noord-Hollandse Groet woonachtige atlete dit jaar goed af. Ze won het NK 10 kilometer in Schoorl en internationaal sterk bezette 10 kilometers in Puerto Rico, Glasgow en Manchester. Ook werd ze in april in Rotterdam nationaal kampioene op de marathon. Op de afgelopen FBK Games in Hengelo haperde ze op de 5000 meter: zesde in 15.10,26.