ZEIST - Voor Niels Kokmeijer en zijn raadsman is er geen twijfel mogelijk. Spartaan Rachid Bouaouzan maakte door een ontoelaatbare actie op het Rotterdamse Kasteel een einde aan de voetballoopbaan van de Go Ahead Eagles-speler.

Het kamp-Kokmeijer eiste donderdag voor de arbitragecommissie van de KNVB dat zowel Bouaouzan als werkgever Sparta aansprakelijk wordt gesteld voor alle schade.

Beenbreuk

Wanneer er een uitspraak komt, is nog onduidelijk. De kans bestaat dat de raadsman van Kokmeijer nog getuigen wil oproepen. Door onbesuisd inkomen van Bouaouzan liep Kokmeijer (27) in het laatste duel voor de winterstop een open dubbele beenbreuk (met complicaties) op.

Het is nog maar de vraag of hij ooit nog normaal kan lopen. Voor advocaat mr. Dekker staat vast dat de Spartaan roekeloos en onbehoorlijk heeft gehandeld. Zijn gelijk zou door scheidsrechter Koopman ("gewelddadige actie") zijn versterkt.

Aanslag

De advocaat citeerde tijdens de zitting uit het rapport van de arbiter, die de overtreding van Bouaouzan bestrafte met een rode kaart. "Koopman had het over een gewelddadige actie, een aanslag. De speler kwam als een scheermes in op Kokmeijer. Hij had in het betaald voetbal nooit eerder zo'n overtreding meegemaakt", aldus Dekker.

Aansprakelijk

Het Openbaar Ministerie zag in de actie van Bouaouzan een reden om de speler ook strafrechtelijk te vervolgen. Die zaak dient binnenkort. Dat sterkte Dekker donderdagavond in zijn mening dat op die voetbalavond in Rotterdam de grens van het toelaatbare was overschreden. Dus moet de arbitragecommissie Bouaouzan en Sparta aansprakelijk stellen, pleitte hij.

Schuldig

De raadsman van de Spartaan, die voor zijn overtreding voor tien duels werd geschorst, bestreed dat er opzet in het spel was. "Rachid accepteerde de straf uit respect voor Niels, maar niet omdat hij zich schuldig voelde."

Benefietwedstrijd

Sparta verdedigde het standpunt dat de club in materiële zin geen partij is. Tijdens de zitting bleek ook dat Bouaouzan en Sparta niet verzekerd zijn voor dit soort zaken. Sparta zou hebben voorgesteld een benefietwedstrijd voor Kokmeijer te organiseren, maar enthousiasme daarvoor bij de tegenpartij ontbrak.