ROTTERDAM - De zes voetbalsupporters die donderdag voor de rechtbank in Rotterdam verschenen voor hun aandeel in de ongeregeldheden na Feyenoord-Ajax, komen allen binnen enkele dagen vrij. Politierechter P. van Dijken legde straffen op van vier tot acht maanden gevangenisstraf, maar omdat het grootste deel voorwaardelijk is, komen de zes snel vrij.

Drie van hen zitten al vast sinds de dag van de rellen, 17 april. Bij de rellen raakten meer dan veertig agenten gewond.

Melden

Alle zes de mannen krijgen bovendien een taakstraf, een proeftijd van twee jaar en een stadionverbod voor een jaar. Als Feyenoord speelt, moeten vijf van hen zich melden op het politiebureau.

Een verdachte bleek een Ajax-fan te zijn die vanuit het vak waar hij en de andere Amsterdamse supporters uren stonden, een steen naar de mobiele eenheid gooide. Hij moet zich melden als Ajax speelt.

Buffervak

Deze 23-jarige man uit Amersfoort zei te hebben gegooid nadat hij iets in zijn ogen kreeg gespoten door de ME. Hij zat aan het hek toen hij een grote groep Feyenoorders over het spoor zag naderen. Stewards zochten bescherming in de loopbrug naar het stadion, maar de Amsterdamse aanhang mocht niet buiten de hekken van het zogeheten buffervak komen.

Zwaar

Officier van justitie P. Notenboom had straffen tot acht maanden cel geëist, maar was niet teleurgesteld in het vonnis. "De preventie zit er nu ook in. Wij willen dat deze mensen niet bij wedstrijden zijn, dan kunnen ze ook niet rellen. En als ze zich niet melden of toch naar een wedstrijd gaan, is de sanctie zwaar."

'Laffe honden'

Notenboom typeerde de stenengooiers als "laffe honden in een roedel, of hyena's die onder bescherming van de massa en anonimiteit aanvallen" en daarmee volgens hem hun recht verspelen bij wedstrijden te zijn.

Volgens de rechter was de openbare orde rond de voetbalklassieker "over-, overduidelijk geschonden". "Ik heb groot respect voor de professionaliteit van de politie, Ze hebben teamwerk geleverd, collega's uit benarde situaties gehaald en het hoofd koel gehouden. Het had heel anders kunnen lopen", hield Van Dijken de mannen voor. Het beeld dat hij uit de dossiers kreeg deed hem denken aan films als Gladiator en Troy, "maar bij deze veldslag vielen echt gewonden".

Getrapt

Hij achtte bewezen dat alle supporters stenen of andere voorwerpen hadden gegooid naar politie en voertuigen. Een 23-jarige Rotterdammer had ook gegooid naar een agent te paard, had deze van het paard getrokken en naar de op de grond liggende ruiter getrapt.

Triomfantelijk

Hij kreeg de hoogste straf: 240 dagen, waarvan 190 voorwaardelijk. In de motivering van het vonnis gaf de politierechter overigens wel aan dat hij niet het idee had dat hij de harde kern van de hooligans voor zich had. ,Hier staan geen haantjes die thuis melden hoe goed ze dit gedaan hebben", dacht hij. Maar enkele verdachten lachten na afloop opgelucht en balden triomfantelijk de vuist naar het publiek dat zich met regelmaat liet horen tijdens de zitting.