ROTTERDAM - Oud-international Wim Jansen keert terug bij Feyenoord als prominent adviseur. De 58-jarige Rotterdammer heeft ingestemd met een nieuw dienstverband bij zijn jeugdliefde. Na zijn loopbaan als middenvelder was hij in de begin jaren negentig eerst als trainer en daarna als technisch directeur actief in de Kuip.

Jansen zal de directie van Feyenoord gevraagd en ongevraagd van advies dienen bij het aan- en verkoopbeleid, de jeugdopleiding, de scouting, de samenwerkingsverbanden met andere clubs en andere technische zaken. Het dienstverband met de oud-international gaat per 1 juli in, meldde de website van Feyenoord donderdag.

Van den Herik

Met de terugkeer van icoon Jansen gaat niet alleen een wens van de supporters en een aantal oud-Feyenoorders in vervulling. Ook de leiding van Feyenoord verheugt zich op de dagelijkse betrokkenheid van Jansen. "Het is een uitstekende zaak dat Wim terugkeert", verklaarde Jorien van den Herik, de voorzitter van de raad van commissarissen.

Toekomst

"De gesprekken die tot zijn benoeming hebben geleid, zijn uiterst plezierig geweest. Wim heeft een volstrekt eigen mening over voetbal. Daar wil de organisatie graag gebruik van maken in het belang van de toekomst van Feyenoord. Zoals we Wim kennen, zal hij zijn bijdrage hieraan zorgvuldig leveren, op de achtergrond."

Rentree

De naam van Jansen zong al maanden rond in en buiten de Kuip. Het legioen ziet in hem het geweten van de club, de cultuurbewaker van Feyenoord. Ex-coach Ruud Gullit, die vorige week maandag vertrok uit Rotterdam-Zuid, was een groot voorstander van een rentree van Jansen.

De Amsterdammer voerde daarover al enkele gesprekken met de voormalige succestrainer van Celtic. Gullit zocht steun buiten Feyenoord, omdat hij het vertrouwen in de huidige leiding volledig kwijt was.

Pikant

De voormalige vedette van AC Milan was vooral helemaal afgeknapt op Jan D. Swart, manager interne en externe zaken en tevens secretaris van de raad van commissarissen van Feyenoord. Volgens Gullit zou de oud-journalist voor de winterstop een aanval van binnenuit op zijn positie hebben ingeleid. Pikant genoeg kan ook Jansen totaal niet met Swart opschieten.

'Vijand'

Jansen heeft de afgelopen weken duidelijk aangegeven dat hij geen functie meer ambieerde als trainer of technisch directeur bij Feyenoord. Wel zag hij iets in een baan als vooraanstaand adviseur, een rol die zijn voetbalvriend Johan Cruijff min of meer bij Ajax vervult. In zo'n functie hoopt en denkt Jansen contacten met zijn 'vijand' Swart volledig te kunnen vermijden.

Voor Mark Wotte, de huidige technisch directeur van Feyenoord, was het een opluchting dat Jansen niet mikte op een hoger ambt in de Kuip. Zijn positie liep daardoor geen gevaar. Wotte werkte dan ook bereidwillig mee aan de terugkeer van Jansen bij Feyenoord, zonder dat hij dat als een brevet van onvermogen aan zijn eigen adres beschouwde.

Achtergrond

Jansen, de bescheiden clubman, praatte eind vorige maand al met Wotte over de mogelijke opvolgers voor Gullit. Hij had ook eerst een gesprek met Erwin Koeman voordat deze zaterdag werd gepresenteerd als nieuwe trainer van Feyenoord. Feitelijk was Jansen toen al begonnen in de Kuip als vooraanstaand adviseur op de achtergrond.