BRUSSEL - De Limburgse wielrenner Marc Lotz is woensdag met onmiddellijke ingang ontslagen door zijn Belgische werkgever Quick Step. De 31-jarige coureur heeft toegegeven epo te hebben gebruikt. Bij een huiszoeking werden verboden middelen, waaronder epo, gevonden.

De affaire kwam afgelopen donderdag aan het rollen, toen de Tongerse onderzoeksrechter een Nederlandse man aanhield op verdenking van illegale handel in groeihormonen en anabolen. Al snel werd duidelijk dat Lotz één van zijn klanten was. Tijdens een verhoor gaf de Limburger toe epo te hebben gebruikt. De hoofdverdachte is inmiddels aangehouden.

Of ook de wielrenner door de Belgische justitie wordt vervolgd, is niet duidelijk. De knecht van kopman Tom Boonen riskeert in elk geval een schorsing van twee jaar.

Verantwoordelijkheid

Lotz was bezig aan zijn eerste seizoen bij Quick Step. Daarvoor reed hij jarenlang voor Rabobank. In een fax aan het Belgische persbureau Belga verklaart de wielrenner dat hij alle verantwoordelijkheid op zich neemt:

"Op 30 mei 2005 heb ik in het kader van een gerechtelijk onderzoek het bezit en gebruik van het verboden middel epo toegegeven. De drang om de ploeg en mijn omgeving niet teleur te stellen was zo groot dat ik mijn toevlucht heb genomen tot deze handelwijze, waarvan ook ik besef dat ze onaanvaardbaar is. Ik betreur dan ook dat ik het vertrouwen en steun van mijn ploeg, supporters en familie geschaad heb door deze misstap."

Meer dan tevreden

De Limburgse coureur bood woensdagochtend zelf zijn ontslag aan. "Gezien het ethisch charter (waarin de gedragsregels zijn omschreven, red.) en de zware inbreuk op het dopingreglement, rest ons niets anders dan dit ontslag te aanvaarden", sprak de manager van Quick Step, Patrick Lefevere. "De ploeg betreurt de fout van de renner ten zeerste", zei de Belg. "Zeker omdat we meer dan tevreden waren over het geleverde werk van Lotz."

Lotz maakte deel uit van de voorselectie voor de Ronde van Frankrijk. Hij was erop gebrand een plek veilig te stellen in de definitieve Tourploeg en vervolgens in Frankrijk goed te presteren. Mede daarom zocht hij z'n toevlucht naar doping. Lotz bekende dat hij epo gebruikte "met het oog op de Tour van dit jaar". "Ik wens mijn verantwoordelijkheid niet te ontlopen en heb dan ook met onmiddellijke ingang met ontslag aangeboden. Ik hoop dat deze handelwijze uiteindelijk mijn ploeg geen schade zal berokkenen."

Schade

Lefevere is er echter van overtuigd dat het dopinggebruik van Lotz schade toebrengt aan de ploeg en het wielrennen in het algemeen. "Of we nu moeten vrezen voor de deelname aan de Tour de France? Dat denk ik niet. Ik heb meerdere keren gezegd dat ik niet met de renners ga slapen. Dit was geen georganiseerd iets. Het is slechts te wijten aan het feit dat één bepaalde wielrenner domme dingen deed."

De renner in kwestie wilde zijn verklaring (per fax) niet nader uitleggen. "Ik verzoek de pers om mijn familie en mezelf de tijd en rust te gunnen om dit alles te verwerken."