MUNCHEN - Voor het eerst in de atletiekhistorie hebben drie Nederlanders op een Europees kampioenschap de halve finales van de meter bereikt. Bram Som, Arnoud Okken en Stefan Beumer leverden de prestatie in München. Ze waren op dreef in de series van de middenafstand. Okken en Beumer debuteerden op een groot toernooi. "Als het meezit halen we met drie man zelfs de finale", voorspelde Okken.

De 20-jarige Arnhemmer werd in zijn serie tweede in 1.47,22. Dit keer achter Nils Schumann, de olympisch kampioen uit Duitsland die hij dit seizoen al twee keer versloeg. Zijn trainingsmaatje Som won zijn serie in 1.47,52.

Bij de Olympische Spelen in Sydney en de wereldkampioenschappen 2001 in Edmonton ging hij kapot aan de spanning, maar de 22-jarige Som voelde zich dit keer prima. "Nou, ik heb genoten hoor", zei hij na zijn race. "Ik heb het omgekeerde gevoel van Edmonton. Ik ben ontspannen en de benen zijn goed."

Beumer

Voor de grootste verrassing zorgde Beumer (21). Hij was voor de EK 'bespreekgeval' maar knalde in zijn serie naar de tweede plaats in 1.47,66. Alleen de Spanjaard Reina was hem de baas. "Ik heb nog nooit zo gemakkelijk gelopen. Op papier was ik de traagste, maar dat zei me niks. Ik wist dat ik hard kon lopen en wilde laten zien dat ik tot de top van Europa behoor."

Het trio komt zaterdag opnieuw aan de start. Dan staan de halve finale en de finale op het programma.

Sedoc

Gregory Sedoc mag dan ook terugkomen. De Amsterdammer (20) haalde de halve finale op de 110 meter horden. De 20-jarige debutant eindigde in de derde serie van de 110 meter horden als vierde in 13,82 seconden. Sedoc bleef 0,03 boven zijn persoonlijk record. Anjolie Wisse is wel uitgeschakeld. Ze was kansloos in de series van de 1500 meter. Wisse (25) werd tiende en laatste in .17,89.