ZEIST - Aan de hand van een 61-jarige zoon van een Friese wagenmaker doet een kleurrijk gezelschap eigentijdse tieners vanaf 10 juni namens Nederland een gooi naar de wereldtitel voor voetballers onder de 20 jaar. "Een leuke gretige groep", oordeelt bondscoach Foppe de Haan over zijn selectie die zich vrijdag in Hoenderloo verzamelt. "Natuurlijk zitten er echte mannetjes bij. Maar dat mag, geen probleem hoor."

Hij is ouder dan drie van zijn spelers bij elkaar opgeteld en opgegroeid met hele andere normen en waarden. De kleine maar overigens nog steeds ongelovige Foppe luisterde vroeger op de zondagschool naar de dominee en trapte aanvankelijk in geboorteplaats Lippenhuizen met klompen tegen de bal. Thuis ontbrak geld voor iedere dag vlees. In het weekeinde was er soms soep en pudding met bessensap. Feest was het dan.

Gullit

Voor Foppe geen MTV, internet en gangsterrap. Ook geen stoere tatoeage, kinky piercing of geschoren letters in het kapsel. En toch kan hij het aanmerkelijk beter met zijn spelers vinden dan zijn voorganger Gullit, pas 42 jaar en geboren en getogen in hoofdstad Amsterdam. De deze week ook bij Feyenoord vertrokken oefenmeester haalde na zijn afscheid bij de KNVB uit naar enkele van zijn spelers. Vooral Quincy Owusu Abeyie en Ryan Babel moesten het wegens ongedisciplineerd gedrag ontgelden.

"Ach, ik heb helemaal geen zin om aan vergelijkingen met mijn voorganger Gullit mee te werken", verklaart De Haan, zittend achter zijn bureau op het KNVB-sportcentrum in Zeist. "Maar ik geloof niet zo in termen als patatgeneratie. Weet je, in iedere speler schuilt een persoonlijk verhaal. Dat moet je willen lezen."

Gedachten

"Pas dan kan je iemand raken en zijn gedachten veranderen. Quincy, niet voor niets bij Arsenal enorm door Henry geroemd, heeft al zoveel ellende in zijn jonge leventje meegemaakt. Ik vind het ongelooflijk knap dat hij is geworden tot wat hij nu is. Echt waar."

Bij zijn aanstelling als opvolger van Gullit formuleerde De Haan slechts enkele kleine regeltjes. "Ze moeten trots zijn dat ze bij de ploeg zitten en dat ook uitstralen. Daarbij moeten ze zich normaal gedragen. Trots zijn op het volkslied en het liefst meezingen. Voor aanvang van de wedstrijd graag het shirt in de broek en de sokken niet over de knieën trekken."

Kapsels

Geen verbod op bepaalde kapsels en oorbellen zoals in zijn tijd bij Heerenveen dus. "Nee, maar dat is ook een ander verhaal. Ik werkte toen bij een club. Ik moest me dus conformeren aan de normen en waarden aldaar. Ik heb dus wel eens dingen geroepen terwijl ik zelf dacht: nou, nou, moet dat nu. Ja, dat moest want ik werkte bij Heerenveen."

De Haan

De Haan heeft de enorme ontwikkeling, die veel van zijn spelers het laatste jaar doormaakte, niet durven voorspellen. "In het begin trof ik een groep aan die fysiek tekort kwam. Dat viel heel logisch te verklaren. Als je én bij de A-junioren én bij het tweede team én eerste team speelt, dan train je vaak onvoldoende. We hebben de jongens oefenstof meegegeven en met clubmensen van de jeugdopleiding gesproken. Dat heeft geholpen."

"Ik had ook nooit durven vermoeden dat zoveel jongens zouden doorbreken. Ik hoorde altijd van iedereen bij de KNVB dat de echte talenten pas in de groep van onder de zeventien jaar zitten. Raar maar waar, maar sinds Van Basten bij de KNVB is begonnen, laten overal talenten van zich horen. De ploeg van onder de zeventien haalt de EK-finale en kijk nu maar eens naar mijn groep."

"Babel, Maduro en Vlaar zitten al bij het echte Nederlands elftal. Afellay verrast bij PSV. Owusu Abeyie van Arsenal is een fantastische speler en Colins John speelt al in de spits bij Fulham. En dan heb ik het nog niet eens over Zuiverloon, Drost, Kruys, Van der Struijk, Agustien, Rajcomar, Vincken en Tiendalli. Allemaal hebben ze al ervaring in de eredivisie."

Kwaliteiten

Niet helemaal op de hoogte van de kwaliteiten van de concurrenten noemt De Haan het WK geslaagd wanneer de halve finale is bereikt. "En dan het liefst met aanvallend en aantrekkelijk voetbal. Kijk, in Argentinië en Brazilië is dit toernooi enorm belangrijk. Spelers zijn al maanden uit de competitie gehaald en spelen overal ter wereld al toernooien om zich voor te bereiden."

"Wij doen het op onze manier, maar kunnen als het een beetje meezit echt wel een eindje komen", aldus de bondscoach die nog niet weet of hij bij de KNVB bezig is met zijn laatste kunstje. "Weet je wat ik nog wel eens zou willen worden? Bondscoach van Ierland. Heerlijk land, prachtige mensen. Vooral als je de moeite neemt om je een beetje in hen te verdiepen. Ja, dat is belangrijk hoor."