ISTANBUL - Liverpool heeft mede dankzij doelman Dudek (ex-Feyenoord) woensdag in Istanbul een wonder verricht. In de rust van de finale in de Champions League woensdagavond tegen AC Milan was de Engelse subtopper vrijwel knock-out (0-3). Na de pauze knokte de Britse outsider zich echter op historische wijze terug in de zinderende eindstrijd.

Bekijk video: Modem/ Breedband


De spelers van Liverpool zijn uitzinning van vreugde na het winnen van de Champions League

Binnen een kwartier was het 3-3, waarna Dudek de Champions League in Champions Liverpool omdoopte. De vaak bekritiseerde doelman hield eerst in de tweede helft van de extra tijd met miraculeuze reddingen op een dubbele doelpoging van Tomasson en Sjevtsjenko zijn ploeg overeind. Daarna was de Pool de baas in de noodzakelijk strafschoppenserie: 3-2.

Carpriolen

Hij liet eerst Serginho, de vervanger van Seedorf, missen door vreemde capriolen te maken op de doellijn, waarna hij de strafschoppen van Pirlo en vedette Sjevtsjenko keerde. Twintig jaar na het Heizel-drama in België, met 39 doden onder het publiek tijdens de verloren finale tegen Juventus, lieten de 'Reds' en hun fans de tranen de vrije loop. Zelden of nooit was de eindstrijd in het belangrijkste clubtoernooi van Europa zo dramatisch, zo spectaculair en zo onvoorspelbaar.

Een doelpunt in de eerste minuut van de finale van de Champions League is vrijwel even zeldzaam als een treffer van de Italiaanse verdediger Paolo Maldini in Europees verband. Woensdagavond werden de twee sporadische wapenfeiten in Istanbul met elkaar verenigd. Dankzij een supersnel doelpunt van de bijna 37-jarige routinier leek AC Milan vanaf de eerste minuut een gewonnen wedstrijd te spelen.

Sierlijke verdediger

Maldini fungeerde bijna zijn hele loopbaan, waarin hij ook bij Milan samenspeelde met het Nederlandse supertrio Rijkaard/Van Basten/Gullit, als sierlijke verdediger aan de linkerkant. Dit seizoen gebruikt trainer Ancelotti, die als speler in 1989 en 1990 met Maldini en Milan de Europa Cup I won, zijn aanvoerder vooral als middenvelder.

Door die vooruit geschoven rol kon Maldini in de finale al na amper vijftig seconden opduiken in het Engelse strafschopgebied om een voorzet van Pirlo op te pikken. Met een verrassend schot via de grond en de vingertoppen van Dudek kwam Milan op voorsprong, 1-0.

Uithaal

Het vroege openingsdoelpunt van Maldini, in zijn 149e EC-wedstrijd voor Milan, maakte van de finale meteen een echte wedstrijd. Als Liverpool al verdedigende bedoelingen had, zoals coach Ancelotti vreesde, dan kon daar na de doeltreffende uithaal van Maldini geen sprake meer van zijn. De Engelse ploeg, die via de derde voorronde van de Champions League tot de finale was doorgedrongen, ging in een hoog tempo op jacht naar de gelijkmaker. Maar de Italiaanse verdediging, met Stam als vertrouwde steunpilaar, gaf weinig tot geen kansen weg.

Fraaie treffers

Het uitgekookte Milan bleef in de counter verreweg de gevaarlijkste ploeg. In de slotfase van de eerste helft leken de Italianen het duel vroegtijdig te beslissen. Crespo, gehuurd van Chelsea, vierde zijn basisplaats met twee fraaie treffers waarbij de Engelse verdediging volledig werd weggespeeld, 3-0.

Na de rust waren de rollen ineens omgedraaid. Liverpool had niets meer te verliezen, speelde vol op de aanval en scoorde in het eerste kwartier plotseling uit bijna elke kans die zich voordeed. Een kopbal van gangmaker Gerrard, een schuiver van Smicer en een strafschop in twee keer van Xabi Alonso zetten het duel volledig op zijn kop. Van de Italiaanse hooghartigheid en koelbloedigheid was helemaal niets meer over.

Topfinale

De topfinale begon na 3-3 opnieuw, met Milan dat zich langzaam maar zeker herstelde van de drie daverende dreunen in het eerste kwartier. Sjevtsjenko, Kaka en Stam (kopbal) misten evenwel aardige kansen, waardoor een verlenging onvermijdelijk was. In de extra tijd bleef Milan de betere ploeg, maar ook invaller Tomasson miste in riante positie waarna Dudek zijn ploeg met een geweldige show aan de vijfde titel hielp.


Andriy Shevchenko van AC Milan mist de laatste penalty tegen doelman Jerzy Dudek van Liverpool

Door het sensationele scoreverloop in Istanbul miste Maldini zijn vijfde triomf in zijn zevende finale op het hoogste Europese niveau. Clarence Seedorf, die in de 86e minuut naar de kant moest, had in het Atatürk-stadion voor de vierde keer kunnen pronken met de Cup met de Grote Oren. Voor Stam, ook ex-international, had het na het Europese succes met Manchester United in 1999 zijn tweede gouden finale moeten zijn. Dudek besliste echter anders.