ROOSENDAAL - RBC Roosendaal is weer een stukje dichterbij lijfsbehoud in de Holland Casino Eredivisie gekomen. In het eerste duel van de nacompetitie werd VVV-Venlo woensdagavond met 2-0 verslagen. Hammond en invaller Youssouf maakten de doelpunten.

RBC trok met die overwinning de stijgende lijn qua resultaat door. De Roosendalers wonnen de laatste drie competitiewedstrijden overtuigend van NAC Breda, Roda JC en AZ. Door die eindsprint eindigde RBC uiteindelijk nog op 32 punten; slechts drie punten te weinig om de nacompetitie te ontlopen.

Winterstop

Die opmars is vooral te danken aan de nieuwe trainer Roks. Met de winterstop stond RBC nog onderaan met slechts acht punten en directe degradatie dreigde. Daarna ging het onder leiding van trainer Van Dijk even iets beter, maar na een nieuwe slechte reeks werd de oefenmeester begin april ontslagen.

Roks haalt niet alleen meer punten dan Van Dijk, hij laat RBC ook beter voetballen. Vooral zondag, in de slotwedstrijd tegen AZ, speelden de Roosendalers bij vlagen uitstekend.

Gedurfd

Tegen VVV-Venlo was er van dat goede voetbal opvallend weinig over. RBC liep in de eerste helft vooral achter de bal aan. VVV speelde gedurfd aanvallend, had het betere veldspel en creëerde enkele goede kansen. De beste was voor spits Jans, maar oog in oog met doelman Aerts schoot hij hoog over.

Op slag van rust was het juist RBC dat uit het niets toesloeg. Rechtsbuiten Hammond draaide vanaf links knap naar binnen om hard uit te halen: 1-0. De huurling van Fulham was een van de weinig goede spelers aan de kant van RBC.

Druk

Toen het na een kwartier spelen in de tweede helft nog steeds 1-0 stond, besloot VVV-trainer Koster alles of niets te gaan spelen. Middenvelder Linssen maakte plaats voor clubtopscoorder Hofstede, waardoor de druk van VVV nog groter werd. Net als in de eerste helft leverde het offensief wel veel kansen maar geen doelpunten op. RBC profiteerde in de counter van de ontstane ruimte. Invaller Youssouf maakte een kwartier voor tijd 2-0.

Zaterdag speelt RBC uit tegen medekoploper FC Volendam, dat Stormvogels/Telstar overtuigend met 3-0 versloeg in Velsen. Woudenberg, Steur en Dissels maakten de doelpunten voor de ploeg van Ernie Brandts, de nieuwe kapitein op de "Heen en Weer" in de wedstrijd tegen zijn oude PSV-maatje Jan Poortvliet.