ROTTERDAM/DOETINCHEM - De Graafschap is na lange tijd weer het veld afgestapt met een zege. De nummer zeventien van de eredivisie won woensdagavond op de Vijverberg in een turbulente slotfase zijn eerste duel in groep B van de nacompetitie tegen FC Zwolle: 3-2. Zongo en Valejev maakten in de laatste minuten een achterstand van 1-2 goed. Sparta faalde in dezelfde groep thuis tegen Helmond Sport: 0-1.

De Graafschap dat bij degradatie in grote financiële problemen komt, leek tegen eerstedivisionist FC Zwolle hard op weg naar een afgang. De ploeg ontsnapte echter op wonderbaarlijke wijze. De laatste overwinning boekte de ploeg van trainer Kruys op 20 februari, thuis tegen SC Heerenveen (2-1).

Beter doelsaldo

Daarna zakten de Doetinchemmers in de daaropvolgende twaalf duels steeds verder weg. De Graafschap haalde uit die serie slechts twee punten. Pas op de laatste speeldag verzekerde de ploeg zich van nacompetitie op basis van een beter doelsaldo dan FC Den Bosch, dat al na een jaar terugkeert naar de eerste divisie.

In Doetinchem was Dion Esajas hard op weg de grote man van FC Zwolle te worden. Hij scoorde zowel voor als na rust. De Graafschap viel weliswaar aan, maar deed dat zonder vernuft. FC Zwolle liet de tegenstander komen en gokte met succes op de counter: 0-2. Uiteindelijk gingen de Zwollenaren ten onder aan de vechtlust van de thuisploeg. Van Beukering zorgde voor hoop bij De Graafschap (1-2), Zongo en Valejev voor opluchting.

Treurnis bij Sparta

Op het Kasteel was het treurnis bij Sparta. De Rotterdammers, die door een slecht competitieslot de titel verspeelden aan Heracles Almelo, hadden geen antwoord op het solide spel van Helmond Sport. Sparta kreeg enkele kansen, maar miste geluk en scherpte in de afronding. In de 72e minuut gleed Cvetkov de 1-0 achter doelman Kooiman. Sparta speelde daarna een kansloze wedstrijd.

Spartaan Bouaouzan maakte in de tweede helft zijn rentree. De speler raakte dit seizoen in opspraak toen hij in het laatste duel voor de winterstop tegen Go Ahead Eagles Niels Kokmeijer ernstig blesseerde. De onbesuisde actie kostte Bouaouzan een schorsing van twaalf duels, waarvan twee voorwaardelijk. Voor Kokmeijer betekende de open beenbreuk het einde in het betaald voetbal.