KATWIJK - De vele debutanten in de voorlopige selectie van het Nederlands elftal hebben woensdag een goede indruk achter gelaten op Marco van Basten.

De bondscoach heeft voorafgaand aan het trainingskamp voor de dubbele interland tegen Roemenië en Finland een groep van negentien man bij elkaar geroepen om een beter beeld te krijgen van spelers die normaal gesproken niet tot de selectie behoren. "De nieuwe jongens hebben een zeer goede indruk achter gelaten", aldus Van Basten.

Verplichtingen

Oorspronkelijk had Van Basten een groep van dertig internationals geselecteerd. De spelers van PSV en Van Bronckhorst (Barcelona) en Makaay (Bayern München) hebben echter nog verplichtingen, waardoor ze deze week niet beschikbaar zijn. Van Nistelrooij kreeg van zijn club Manchester United geen vrijaf voor de oefensessie. Bij de spelers die overblijven, zitten onder anderen Ron Vlaar, Olaf Lindenbergh, Barry Opdam (AZ), Robin van Persie (Arsenal) en Kiki Musampa (Manchester City), spelers die nog nooit, of lang niet geselecteerd zijn.

Kans

Van Basten hoopt tijdens de driedaagse bijeenkomst een beter beeld te krijgen van dat soort voetballers. "Ze hebben de kans zich deze dagen in de kijker te spelen", aldus de bondstrainer.

"Ondanks de afwezigen hebben we een goede groep voetballers bij elkaar en kunnen we gericht werken. We doen standaardoefeningen waarin ze zich kunnen onderscheiden. Het is zeker niet zo dat ik mijn selectie voor de dubbele interland al helemaal rond heb. Ik moet zeggen dat de nieuwe jongens een zeer goede indruk op me hebben gemaakt."

Trainingskamp

Volgens Van Basten speelt ook de tijd van het jaar waarin de ontmoetingen met Roemenië en Finland worden gespeeld een rol in zijn beslissing om een trainingskamp te organiseren. "Het heeft een hoop werk gekost om het te organiseren en we hopen dat het goed is en resultaat geeft. Ze kunnen nu gericht werken en fysiek topfit blijven. Ik heb zelf ook wel eens in juni gespeeld met Oranje en weet uit ervaring dat dat vermoeiende dingen zijn."