VARAZZE - Christophe Le Mevel heeft de zestiende etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De 24-jarige Fransman van Crédit Agricole plaatste op anderhalve kilometer van de finish de beslissende demarrage uit een kopgroep van zes renners. Christophe Brandt (Bel, Davitamon-Lotto) eindigde als tweede en Addy Engels (Quick-Step) werd zesde.

Na 96 van de 210 kilometer van Lissone naar Varazze ontsnapten vijftien renners uit de greep van het peloton. De koplopers kregen bijna twintig minuten voorsprong. Op de enige serieuze beklimming van de dag, de Bric Berton op dertig kilometer van de meet, koos Alessandro Vanotti voor de aanval. De Italiaan van Domina Vacanze kreeg vijf renners, onder wie Engels, met zich mee. In de afdaling probeerde Vanotti opnieuw weg te komen, maar zijn vluchtpoging strandde op ruim twintig kilometer van de aankomst in Varazze.

Ook Engels waagde een poging, maar de zes koplopers bleven bijeen. Tot ruim een kilometer voor de meet. Een poging van Brandt mislukte en Le Mevel plaatste daarop zijn beslissende jump. De Fransman behaalde zijn eerste profzege. Brandt werd op negen seconden tweede en op zestien seconden volgden Vanotti, Dmitriy Fofonov (Kaz, Cofidis), Fränk Schleck (Lux, Team CSC) en Engels.

Het peloton kwam op meer dan een kwartier over de meet. Paolo Savoldelli (Discovery Channel) behield zijn roze trui. Donderdag wacht een bergrit over 194 kilometer van Varazze naar Limone Piemonte.