Richie Porte heeft donderdag in de Ronde van Zwitserland zijn leidende positie in het algemeen klassement verstevigd. De Australiër reed in de slotfase van de zesde etappe weg bij zijn concurrenten. De ritzege ging naar de Deen Sören Kragh Andersen van Team Sunweb.

Porte reed in diepe finale weg op een klimmetje van 2,5 kilometer, met een hellingsgraad van 5,2 procent. Hij hield stand en pakte twaalf seconden op een groepje met daarin onder anderen Wilco Kelderman en Sam Oomen.

De twee Nederlanders blijven de naaste belagers van de Australische BMC-renner. Het duo van Team Sunweb heeft met nog drie etappes te gaan een achterstand van 32 seconden op de 33-jarige leider in het klassement.

De renners moesten in de 186 kilometer lange rit van Fiesch naar Gommiswald de Furkapass en de Klausenpass bedwingen. De top van die laatste klim lag echter op ruim 60 kilometer van de streep, waardoor Porte tot de laatste helling wachtte met zijn demarrage.

Kopgroep

Vooraan reed Kragh Andersen, ploeggenoot van Oomen en Kelderman bij Sunweb, op hetzelfde klimmetje weg bij zijn medevluchters Nathan Haas, Cyril Gautier, Gorka Izagirre, Maxime Monfort en Michael Gogl.

De zes bleven over van een kopgroep van zestien man, die vroeg in de etappe was ontstaan. De Belg Monfort leek zelfs een gooi te doen naar de gele trui, maar het peloton bracht het verschil door het hoge tempo van BMC terug van vier minuten tot onder de minuut.

Gogl verstoorde de rust in het kopgroepje, maar de Oostenrijker werd overvleugeld door Andersen. De 23-jarige Deen kwam met 10 seconden voorsprong op Haas en 24 op Izagirre over de streep.

Porte rukte door zijn tempoversnelling op naar de zesde plaats in de rituitslag op 27 seconden van de winnaar. Bauke Mollema was op de veertiende plaats de beste Nederlander, net voor Steven Kruijswijk (zestiende), Kelderman (zeventiende) en Oomen (negentiende).

Vrijdag wacht de renners een zware rit met aankomst bergop in skioord Arosa. De Ronde van Zwitserland duurt tot en met zondag.