AMSTERDAM - Tom Boonen heeft woensdag de eerste etappe in de vierde editie van de Ronde van België gewonnen. De kopman van Quick-Step, eerder dit voorjaar al winnaar van de E3 Prijs, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, was de snelste in de massasprint. De rit voer over 115 kilometer en had Oostende als start- en finishplaats.

De zege van Boonen kwam moeilijker tot stand dan verwacht. Nadat een kopgroepje met de Belgen Wim Vansevenant (Davitamon-Lotto), Niko Eeckhout (Chocolade Jacques) en de Nederlander Peter van Agtmaal (AXA) op enkele kilometers van de streep in de kraag was gevat, maakte iedereen zich op voor een eenvoudige zege van Boonen. Danilo Napolitano van Team LPR hield lang gelijke tred, maar de Italiaan kwam uiteindelijk een half wiel tekort. Paul van Schalen (AXA) was op de tiende plaats de beste Nederlander.

Vlak parcours

Boonen werd vooraf al genoemd als één van de grote favorieten voor de eindoverwinning in de Ronde van België. De vijfdaagse rittenkoers, waar Quick-Step, Davitamon-Lotto en Rabobank als enige ProTourteams aan deelnemen, gaat hoofdzakelijk over een vlak parcours. Alleen tijdens de voorlaatste etappe op zaterdag moet er worden geklommen.