MUNCHEN - Kamiel Maase wil zondag in de EK-finale van de 5000 meter de frustraties van zich aflopen. Afgelopen woensdag viel hij op de tien kilometer, zijn favoriete afstand. De getergde Maase aast op revanche.
EK

De 30-jarige Wageninger had op de 10.000 meter serieuze kansen op een medaille. Tot hij halverwege de race over de benen van de gevallen Fransman Behar struikelde. "Een opdoffer", zegt hij twee dagen later. "Ik heb een traantje gelaten. Toen ik mijn familie zag met allemaal doorgelopen Nederlandse vlaggetjes op hun wangen werd ik alleen maar depressiever."

Maase kon pas om drie uur de slaap vatten, maar zegt dat hij de klap inmiddels heeft verwerkt. "Woensdag was ik als een donderwolk, nu niet meer. Ik heb de knop omgezet. Ben met familie en vrienden in de stad koffie gaan drinken. Ik heb mezelf een Apfelstrudel veroorloofd. Had ik wel zin in na die smerige rijst in het atletendorp."

Geestelijk voelt Maase zich klaar om zijn gram te halen. "Gebruik je frustraties", zeggen mensen tegen me. "Misschien dat het zondag in mijn achterhoofd meespeelt. Het belangrijkste is dat ik me sterk voel." Fysiek is hij ook in orde, op een beurse plek op zijn dijbeen na. Twee gaatjes herinneren aan de spikes van de Fransman die hem ten val bracht.

Favoriet is hij niet. Maase tipt de Oekraïner Lebed, de Spanjaard Garcia en de Brit Caroll. Maar zij hebben niet de woede in zich die de lange Nederlander voelt. "Negende op de 10.000. Mijn slechtste prestatie ooit", baalt hij nog na.