PARIJS - Hij tennist al jaren in extra tijd. Andre Agassi is op zijn 35e heel dicht bij zijn afscheid van de topsport gekomen. The Las Vegas Kid verliet dinsdag als een hinkende mens Roland Garros. De oud-kampioen was in de eerste ronde van de Open Franse tenniskampioenschappen geslacht door de twaalf jaar jongere Fin Jarkko Nieminen: 5-7 6-4 7-6 1-6 0-6.

Een jaar geleden kende de echtgenoot van Steffi Graf ook al de vroegste exit in Parijs. Nu bleek een cortisoneninjectie tegen een beknelde zenuw plotseling uitgewerkt. "De pijn verergerde elke minuut", klaagde de kale Amerikaan na afloop. Hij onderging zijn lijden tot de laatste seconde. "Van de baan aflopen voor de partij over was, wilde ik niet."

'Nog twee te gaan'

Agassi was de laatste drie maanden aardig op de been gebleven in wedstrijden. "Maar dat was wel in best-of-3-partijen. Best-of-5 zat er dus niet meer in. Het is beroerd. Nog twee te gaan."

Met het laatste zinnetje kondigde Agassi min of meer ongewild zijn afscheid aan na de twee laatste grandslams, Wimbledon en US Open. Hij zei voor Wimbledon een nieuwe spuit in de zenuw te laten zetten, zodat hij op het snelle gras van Wimbledon nog een keer kan presteren om eind augustus in het US Open definitief goodbye te zwaaien naar de fans en de tenniswereld.

Record

Zijn vette verliesbeurt ten spijt, vestigde Agassi wel een record in het tennis. Hij was present in 58 grandslams, waarvan er maar vier per jaar plaats hebben. Niemand speelde er ooit meer. Het record interesseerde Agassi geen zier. "Hoe meer je er speelt, hoe meer kans je hebt om te winnen, niet?"

Sjarapova

Het voortijdige afscheid van Agassi was het belangrijkste nieuws op de tweede dag van Roland Garros. Het scheelde niet veel of er was nog een grote uitschakeling bij geweest. Maria Sjarapova, de bevallige 18-jarige Russin, had het zwaar tegen leeftijds- en landgenote Jevgenia Linetskaja. Pas diep in de derde set wist de Wimbledonkampioene een achterstand om te buigen in krappe winst: 6-7 6-2 6-4.

Sluiter

Voor Nederland bleef er na de tweede dag niet veel over op Roland Garros. Raemon Sluiter had in de eerste ronde tegen de Russische vedette Marat Safin een kans van een op tien. Het lot viel bij de negen. De Rotterdammer weerde zich goed, maar Safin speelde soms super en stond daarom slechts één set af: 1-6 6-4 4-6 2-6.

Wessels

Woensdagmiddag speelt Peter Wessels zijn tweede ronde tegen de 18-jarige Franse hoop Richard Gasquet. De partij is voorzien op het centre court. Gasquet zal een massa Franse fans achter zich hebben, Wessels niet meer dan enkele tientallen Oranjesupporters. Gasquet staat wel onder druk, ook omdat de andere Franse hoop Gael Monfils er dinsdag vierkant werd uitgeslagen door de Argentijn Guillermo Canas: 3-6 1-6 0-6.

In 2002 kreeg Gasquet als 15-jarige al een wildcard voor Roland Garros. Hij verloor van de latere kampioen Albert Costa uit Spanje. In 2003 en 2004 verloor hij eveneens in de eerste ronde. Pas dit jaar boekte de jongen uit Beziers de eerste zege in Parijs, na vier sets tegen de Italiaan Daniele Bracciali. Wessels kondigde aan de zenuwachtige tiener onbevangen en agressief tegemoet te treden.