ZEIST - Als Sparta zich zou hebben gehandhaafd in de eredivisie, dan was het ontslag voor een deel van de selectie niet nodig. Door de degradatie via de nacompetitie kwam Sparta eind mei echter acuut in financiële problemen, waardoor het afstoten van spelers met doorlopende contracten nu onvermijdelijk is.

Met dat betoog maandagavond probeerde mr. P. de Waal namens Sparta de arbitragecommissie van de KNVB te overtuigen van de noodzaak van deze drastische en ingrijpende bezuinigingsoperatie. Door het terugvallen in inkomsten met 40 procent moest de begroting van 6,8 miljoen euro meteen terug naar 4,2 miljoen euro. "En om Sparta te behouden voor het betaald voetbal moest de selectie inkrimpen. Op onze lijst staan dure spelers en spelers die volgens Sparta te weinig kwaliteit hebben," stelde Van der Waal.

Als de commissie instemt met de ontslagen dan kost de spelersgroep van Sparta komend seizoen aan salaris 1,1 miljoen euro, tegen 2,7 miljoen euro de afgelopen competitie in de eredivisie.

Zes spelers weg

De Rotterdamse club vroeg de arbitragecommissie de contracten te ontbinden van zes spelers: Monteiro, Van Dalen, Mesaoudi, Sanou, Conteh en Nelstein. De Braziliaan Marilia werd maandagavond van de lijst afgevoerd, hij heeft met Sparta een regeling getroffen. Ook voor de trainers Van den Berg, Franken en Langerak is geen plaats meer, net als voor verzorger Wijnen. Langerak stopte na de nacompetitie als speler om tegen een veel lager salaris trainer bij Sparta te worden.

Meer dan Fortuna

De Kasteelploeg wil de spelers voor elk contractjaar een maandsalaris meegeven, een gebruikelijke regeling als ontslag via de kantonrechter loopt. Sparta biedt in elk geval meer dan Fortuna Sittard, dat vorige week bij de arbitragecommissie ontslag voor spelers wilde zonder enige financiële genoegdoening.

Beneden de maat

De raadslieden van de Sparta-spelers wezen het voorstel van de club echter af. Ze betoogden dat Sparta de ontslag aangezegde spelers misbruikt om een licentie voor komend seizoen te krijgen. Bovendien vinden ze het aanbod van Sparta ver beneden de maat.

De club kampt met een gat van ongeveer 4 miljoen euro, waaronder een aanzienlijke schuld aan het spelersfonds CFK en de belastingen. Sparta houdt zich nu vast aan de gemeente Rotterdam, die donderdag vrijwel zeker besluit de Kasteelploeg een overbruggingskrediet van miljoen euro te verstrekken. Sparta rekent erop dat de KNVB dan een licentie zal opsturen.