NIJMEGEN - Verona van de Leur, Suzanne Harmes en Loes Linders hebben besloten om mee te doen aan de Europese kampioenschappen turnen in Debrecen. De drie turnsters overwogen zich af te melden omdat hun Russische coach Boris Orlov niet mee mag naar Hongarije.

Orlov heeft geen geldig paspoort meer en daardoor ook geen verblijfsvergunning. Hoewel de Nederlandse en Russische autoriteiten de trainer van de Hazenkamp de juiste papieren wel weer zullen verschaffen, kan Orlov niet mee naar Debrecen. Het toernooi begint 2 juni en voor die tijd zal Orlov vrijwel zeker nog geen paspoort hebben.

Esther Heijnen, zijn collega bij de Nijmeegse turnclub, neemt de taken van Orlov over. Zij kan de drie niet alleen begeleiden, topsportcoördinator Willem Veldman van de turnbond KNGU assisteert haar.

Opvangen

De drie turnsters dachten er na de behaalde kwalificatie voor het EK over om niet te gaan, mede omdat Orlov bij bepaalde oefeningen stand-by moet staan om een turnster eventueel op te vangen. Hij is daarin erg ervaren, Heijnen niet. "Verona doet nu geen Joertsjenko met dubbele schroef in haar sprongoefening", aldus Heijnen. "Dat kost haar drietiende in de uitgangswaarde, maar dat moet dan maar. Anders lopen we een risico dat niemand wil nemen."

Naast het trio van de Hazenkamp gaat ook Mayra Kroonen (Pro Patria) naar Hongarije. Bij de mannen bestaat de afvaardiging uit de broers Herre en Epke Zonderland, Jeffrey Wammes en Yuri van Gelder.