AMSTERDAM - Mark van Bommel is winnaar geworden van de Gouden Schoen, de door De Telegraaf en Voetbal International georganiseerde prijs voor de beste voetballer van de Holland Casino Eredivisie. De aanvoerder van PSV, die vanaf volgend seizoen voor FC Barcelona speelt, bleef Dirk Kuijt (Feyenoord) en Denny Landzaat (AZ) voor in het klassement.

Van Bommel heeft een bijzonder sterk seizoen achter de rug. Met veertien goals en dertien assists had hij een groot aandeel in het kampioenschap van PSV. Persoonlijk hoogtepunt voor Van Bommel was de 0-4 overwinning van de Eindhovenaren op Ajax in de Amsterdam ArenA, waarbij hij drie doelpunten maakte. Van Bommel, die Ajacied Maxwell opvolgt, won al eens de zilveren en bronzen schoen. Nu is de collectie compleet. "Ik heb steeds gezegd: voordat ik vertrek, wil ik die Gouden Schoen ook hebben", aldus de Limburger in De Telegraaf.

Ook Kuijt maakte zijn collectie compleet. De spits van Feyenoord, met 29 doelpunten topscorer in de eredivisie, won de Gouden Schoen in 2003 en een jaar eerder werd hij derde. Landzaat verdiende de derde plaats op basis van zijn sterke spel bij AZ. Mede daardoor is hij ook definitief doorgebroken bij Oranje.

Vijfde PSV'er

De Gouden Schoen wordt sinds 1982 uitgereikt. Martin Haar, destijds speler van Haarlem en nu assistent-trainer van AZ, was de eerste winnaar. Van Bommel is de vijfde PSV'er die zich Voetballer van het Jaar mag noemen. Ruud Gullit (1986), Gerald Vanenburg (1988, 1989), Jaap Stam (1997) en Johann Vogel (2001) waren zijn voorgangers.