SAARBRUCKEN - Het werd maandag niet de leukste dag uit de loopbaan van Erik Dekker. De Rabo-renner, wiens hele linkerhelft door een val in de eerste touretappe pijnlijk was, gaf na de finish in Saarbrücken toe dat afstappen aan de orde was geweest. Gelost bij het eerste klimmetje dacht Dekker: "Dit was de Tour."

Dvd'tje

Maar goed dat ploeggenoot en vriend Marc Wauters zich liet zakken. Er was niet veel gesproken. "Marc zei dat hij vanavond op de kamer wel een dvd'tje wilde zien." Dekker vertelde het met zowaar een glimlach om de lippen. Veel meer vrolijks viel er niet te melden: "Als ik zo elke dag op de fiets moest zitten, was ik al lang gestopt."

Linkerkant

De linkerheup, gebroken eerder dit jaar tijdens Milaan-SanRemo, deed zeer. De elleboog eigenlijk nog veel meer. Voor de start van de rit bleek al dat de linkerarm niet functioneerde. "Ik kan 'm niet strekken of buigen. Het wordt afzien vandaag," voorspelde hij. Dat klopte. Dekker verloor al vroeg in de koers het contact met het peloton omdat hij moest stoppen voor een valpartij. "Geluk bij een ongeluk werd er niet zo hard gereden en kon ik terugkomen." De eerste klim werd weer een verzoeking, met dank aan Wauters werd ook nu weer de aansluiting gevonden. "Het was geen opdracht aan Marc. Integendeel, hij hoefde niet op mij te wachten, maar heeft het gelukkig gedaan. Ik dacht echt: dit was de Tour."

Mooi stukje weg

Dekker ging niet naar de Tour met de illusie net als vorig jaar en het jaar ervoor, toen zelfs driemaal, een rit te winnen. Hij is revaliderende, zei hij nog in de Route du Sud, twee weken voor het begin van de Ronde van Frankrijk. "Het is ook niet dat het de Tour is dat ik probeer in koers te blijven. Ik rijd hier voor mezelf; om kilometers te maken voor het najaar." Hij putte motivatie uit een frisse bidon, uit een mooi stukje weg. "Vooral het eerste deel van de rit heb ik zo gedacht."

Ploegentijdrit

Hij wil het zo lang mogelijk volhouden. "Morgen is het vlakker, maar dat zegt niet alles. Als ze rijden zoals vandaag moet het lukken." In de ploegentijdrit, die woensdag op het programma staat, hoopt Dekker zo lang mogelijk aan te klampen. "Maar veel zal ik niet betekenen voor de ploeg." Hij wilde vooral een nachtje slapen. "En dan maar hopen dat het beter gaat."

/DOSSIERTour de France