PORTO - Co Adriaanse is de nieuwe trainer van FC Porto. De club maakte maandagavond bekend dat Adriaanse dinsdagochtend om 11.00 plaatselijke tijd aan de media wordt voorgesteld. Adriaanse, die zondag voor het laatst bij AZ op de bank zat, onderhandelde maandag in de havenstad over de laatste details van het contract. De looptijd van de overeenkomst zou twee jaar met een optie voor nog een seizoen zijn.

Adriaanse neemt Jan Olde Riekerink mee als assistent. Ook de voormalige trainer van Emmen was maandag in Portugal. Adriaanse is bij de winnaar van de Champions League in 2004 de opvolger van José Couceiro, die zondagavond na het laatste competitieduel in Portugal opstapte. Porto eindigde als tweede in de Portugese competitie, drie punten achter kampioen Benfica.

Seizoen

Adriaanse maakte een topseizoen door bij AZ, waar hij voor de tweede keer op rij Europees voetbal haalde. Lang had de ploeg uitzicht op de voorronde van de Champions League, maar door een magere serie aan het einde van de competitie ging de tweede plaats alsnog naar Ajax. AZ haalde in die periode de halve finale van de UEFA Cup, waarin het schlemielig werd uitgeschakeld door Sporting Lissabon.

Vertrek

In januari gaf Adriaanse al aan bij AZ te vertrekken. De houdbaarheid van een trainer bij een club is, in zijn ogen, nu eenmaal maar drie seizoenen. Adriaanse startte in oktober 2002 bij de club van geldschieter Dirk Scheringa. Bijna een jaar eerder was hij weggestuurd bij Ajax, nog steeds een tere plek als het ter sprake komt bij de Amsterdammer.

Tijdens de Europese opmars van AZ werd duidelijk dat Porto zich bij Adriaanse had gemeld. Adriaanse bleef echter ontkennen dat hij al een contract bij de Portugezen had getekend. Hij schermde met interesse van diverse Europese clubs. Uiteindelijk is het toch Porto geworden.

Olde Riekerink

Ook Olde Riekerink gaf al vroeg aan bij Emmen te vertrekken. Ajax benaderde de trainer voor de positie van hoofd opleidingen. Die was vrijgekomen nadat Danny Blind akkoord ging met het verzoek de opgestapte Ronald Koeman te vervangen. Olde Riekerink liet de Amsterdammers vervolgens weten een andere baan te ambiëren.