SAARBRUCKEN - De Italiaanse journalisten mijden de 89e editie van de Ronde van Frankrijk 'en masse'. De vrees voor nieuwe dopingrellen en de afwezigheid van enkele grote Italiaanse wielrenners hebben ervoor gezorgd dat dit jaar slechts vier scribenten uit Italië zich hebben geaccrediteerd.

Doping

Ter vergelijking: Denemarken, een relatief klein wielerland, is vertegenwoordigd met vier keer zoveel schrijvende journalisten. Alhoewel vijf Italiaanse ploegen in Luxemburg zijn gestart, ontbreken bekende namen als Stefano Garzelli, Gilberto Simoni en Marco Pantani wegens doping. Afgelopen maand maakte Mapei al bekend aan het einde van het seizoen te stoppen met sponsoring wegens de affaires.

"Het is een serieuze crisis," zei Gianfranco Josti, die sinds de Ronde van Frankrijk voor Corriere della Serra volgt. "In deze tijd vragen hoofdredacteuren zich af hoeveel kranten ze extra verkopen door de Tour. Ze hebben dit jaar besloten om de journalisten op de redactie te houden, waar ze voor de televisie de ontwikkelingen volgen."

Kampioenen

Volgens Josti is de interesse niet alleen door de dopingaffaires gedaald. "In Italië houdt men van kampioenen, meer dan van een sport. En in de ogen van de fans heeft Pantani geen opvolger gekregen."