HENGELO - De organisatoren van de Thales FBK Games hebben de onderhandelingen over de komst van de Amerikaanse sprintster Marion Jones afgerond. De 29-jarige atlete start zondag op de 100 meter in Hengelo. Volgens algemeen directeur Fedde Zwanenburg van de FBK Games is er geen aanleiding Jones te weren.

De mogelijke komst van Jones naar Hengelo riep de afgelopen weken nogal wat discussie op. De Amerikaanse is in opspraak wegens vermeend dopegebruik. Haar naam duikt voortdurend op in het omvangrijke dopingschandaal rond het Amerikaanse bedrijf Balco. Dat laboratorium heeft tientallen atleten voorzien van verboden prestatiebevorderende middelen. Jones en haar partner Tim Montgomery (met 9,78 seconden wereldrecordhouder op de 100 meter) zijn echter nooit positief bevonden.

Jones maakte furore bij de Olympische Spelen in Sydney (2000), waar ze drie keer goud en twee keer brons veroverde. In Athene mocht ze vorig jaar alleen bij het verspringen en de 4 x 100 meter uitkomen. Ze verdween via de achterdeur zonder medaille.

Budget

Atletenmanager Ellen van Langen bracht Jones binnen bij de Grand Prix in Hengelo. Aanvankelijk was er geen budget voor de Amerikaanse. Maar omdat de vraagprijs van de atlete door alle strubbelingen inmiddels ver is gezakt, bleek het toch mogelijk Jones naar Nederland te halen. Begin juni komt ze ook in actie in Milaan.

Probleem voor de organisatoren in Hengelo was het negatieve advies dat het bestuur van de Euro Meetings - een verzameling van wedstrijdorganisaties in Europa - over het aantrekken van Jones gaf. Zwanenburg maakte daarna een lange tocht langs allerlei belanghebbenden met de vraag of er een beletsel was Jones aan de start te laten komen. Daarvoor wendde hij zich tot de sponsor, de internationale atletiekfederatie IAAF, de Nederlandse atletiekunie KNAU en de gemeente Hengelo.

Geen veroordeling

Echte beletsels waren er uit die hoek niet. "Het bestuur van de FBK Games is na intensief en langdurig overleg tot een zeer afgewogen standpunt gekomen. Op de basis van de ons thans beschikbare informatie is er geen aanleiding Jones de deelname aan de FBK Games te onthouden. Er kan en mag geen veroordeling plaatsvinden alvorens daadwerkelijk blijkt dat ze regels heeft geschonden", legt Zwanenburg het besluit van Hengelo uit.

Zwanenburg verwacht niet dat de komst van Jones de aanwezigheid van wereldtoppers als tweevoudig olympisch kampioen Hicham El Guerrouj en Kenenisa Bekele zal overschaduwen. "Natuurlijk zal er veel aandacht voor Jones zijn, maar ik denk dat de aanwezigheid van zoveel toppers niet onopgemerkt zal blijven." Zwanenburg beseft dat de komst van Jones reacties oproept. "Het ligt gevoelig, maar ze wordt nog steeds nergens officieel van beschuldigd. Of je het nu wel of niet doet, er zal altijd kritiek zijn."