AMSTERDAM - Haile Gebrselassie is de topattractie tijdens de marathon van Amsterdam, op 16 oktober. De organisatoren van de marathon maakten de komst van de Ethiopiër maandag bekend. Voor Gebrselassie, oud-olympisch kampioen, wordt Amsterdam zijn tweede marathon. Hij debuteerde in 2002 in Londen op de klassieke afstand met een tijd van 2 uur, 6 minuten en 35 seconden.

Gebrselassie richt zich de komende jaren op de weg, en de marathon in het bijzonder. De 32-jarige atleet sloot op de Olympische Spelen in Athene zijn activiteiten op de baan af. In Amsterdam jaagt hij later dit jaar in elk geval op een persoonlijk record.

Het woord wereldrecordpoging wilde zijn manager Jos Hermens maandag niet in de mond nemen. "Er hoeft maar een krachtige wind te staan en je bent ondanks alle aankondigingen kansloos. Het is echter duidelijk dat hij niet naar Amsterdam komt om een tijd van 2.08 of 2.09 te lopen."

Ervaring

Het wereldrecord is momenteel in handen van Paul Tergat, die twee jaar geleden in Berlijn 2.04.55 neerzette. "Ondanks twaalf jaar topsport ben ik overtuigd dat Haile in staat is de komende jaren een wereldrecord te lopen. Maar hij moet eerst ervaring opdoen. Tergat liep zijn wereldrecord ook pas in zijn zesde marathon. Haile begint aan zijn tweede. Hij moet nog leren een marathon af te werken. In Londen miste hij drie jaar geleden nog de energie om er echt hard te lopen", aldus Hermens.

Fysieke problemen

Gebrselassie kende de afgelopen jaren veel fysieke problemen. Hij liet zich na de Olympische Spelen van Athene opereren aan een achillespees en maakte pas onlangs zijn rentree op de weg. Zondag zegevierde hij in Manchester, waar hij de beste tijd op de tien kilometer op Brits grondgebied noteerde.

"In Manchester zag het er eindelijk weer eens goed uit. Zijn paslengte was ouderwets. Zijn hele manier van lopen maakte indruk. Het is voor hem zaak voorlopig heel te blijven. Hij kan de komende drie jaar een wereldrecord lopen, maar dan zal alles een keer op zijn plaats moeten vallen: het weer, zijn fysieke gesteldheid en het parkoers."

Vlakke race

Gebrselassie wilde zelf naar Amsterdam. Hij kondigde eerder al aan niet op de wereldtitelstrijd in Helsinki aanwezig te zijn. De Ethiopiër wilde een najaarsmarathon afwerken. New York was gezien het parkoers geen optie. "Haile wilde een vlakke race. Die krijgt hij in Amsterdam.".