AMSTERDAM - Hij zette al na enkele maanden zijn eerste stapjes, debuteerde op zestienjarige leeftijd bij Ajax en neemt woensdagavond bij een zege van AC Milan op Liverpool alweer voor de vierde keer de Champions League in ontvangst. En toch is Clarence Clyde Seedorf nog lang niet klaar. Hij wil wereldkampioen met Oranje worden.

Een masochist wil de 29-jarige middenvelder zich niet noemen. Het voelt misschien wel eens als zelfkwelling, maar de 29-jarige middenvelder wil uit eerzucht definitief slagen in de nationale ploeg. Iets minder belangrijk: revanchegevoelens zijn de voetballer natuurlijk ook niet helemaal vreemd.

Zie het een beetje als John de Mol. Bijna overal stond hij garant voor succes. Als het moest, maakte hij van lood nog goud. Alleen die sportzender Sport 7 flopte. Dus begin je de nieuwe zender Tien en breng je alsnog de samenvattingen van het eredivisievoetbal.

Veel besproken

Geflopt bij het Nederlands elftal is Seedorf niet. Dat kun je niet zeggen van een 29-jarige middenvelder met 77 interlands en elf doelpunten achter zijn naam. Geen international is de laatste tien jaar zoveel besproken en verguisd als Seedorf. En waarom eigenlijk? Hij snapt het zelf in ieder geval niet.


Seedorf in actie voor het Nederlands elftal tijdens het EK 2004

Het begon allemaal zo goed in Amsterdam. Hij debuteerde in de hoofdmacht van Ajax terwijl veel leeftijdsgenootjes nog bij de B-junioren speelden. Hij was er tien jaar geleden al bij toen het jonge Ajax ten koste van AC Milan de Champions League won en speelde in een razend tempo veertig interlands.

Uitgefloten

Uitgeweken naar Sampdoria. Real Madrid, Internazionale en AC Milan riep Seedorf echter altijd aversie in eigen land op. Als speler van zijn huidige ploeg werd hij zelfs in de ArenA uitgefloten. En waarom? Seedorf weet het niet. Natuurlijk miste hij te vaak een strafschop. Misschien was het slimmer geweest om net als anderen een keer niet te schieten. Maar was dat dan eigenlijk niet nog slechter?

Achteraf gezien had Seedorf misschien wel vaker de luwte moeten zoeken. Een keer op de tong bijten en niet meteen eerlijk zeggen wat je vindt. Maar dat moet je ook kunnen. Seedorf niet. Die laat zijn hart spreken. Gek of niet, daar hebben ze in Spanje en Italië geen enkel probleem mee.

Topcollega

Maldini, Cafu, Inzahgi, Roberto Carlos of Karembeu; allemaal hebben ze één ding gemeen. Seedorf noemen ze een topcollega. Niet alleen een goede voetballer maar ook een fantastisch mens. De Nederlander stond garant voor een goede sfeer, regelde de teamuitjes en nodigde met alle liefde iedereen bij hem thuis uit voor een etentje.

Onomstreden

In eigen land roept Seedorf hele andere reacties op. Hij is arrogant, een betweter en doet op het veld maar een beetje wat hij wil. Marco van Basten is ook geen fan van de middenvelder. De bondscoach geeft voorlopig de voorkeur aan Landzaat, Van Bommel, Sneijder en zelfs Maduro. Waarom? Omdat ze goed presteren. De succesvolste Nederlandse clubvoetballer presteert al jaren top. Ook bij trainer Ancelotti van AC Milan is Seedorf onomstreden. De coach beschouwt hem als één van zijn belangrijkste spelers. Hij snapt ook niet waarom Seedorf niet bij Oranje altijd speelt.

De middenvelder zelf ook niet. Eerlijk, maar met weer een slecht gevoel voor timing stelde hij vlak voor de ontmoeting van vorige maand met PSV dat Van Basten eigenlijk toch niet meer om hem heen kan. Hij moest maar eens komen kijken. Na een slechte wedstrijd tegen PSV schudde de door het Eindhovense publiek uitgefloten Seedorf het hoofd. "Als hij me vandaag heeft gezien, dan kan ik het voor altijd vergeten", lachte hij.

Financieel onafhankelijk

Van opgeven wil de middenvelder echter niet weten. Hij was de eerste speler die met drie verschillende clubs (Ajax, Real Madrid en AC Milan) de Champions League in ontvangst mocht nemen. Alleen zijn zeven jaar oudere ploeggenoot Maldini won de meest prestigieuze clubtrofee een keer vaker. Seedorf is financieel onafhankelijk, heeft een eigen stadion en een motorteam en schudde Mandela de hand.

Ook bij een vierde zege in de Champions League wacht hem nog een grote uitdaging. Terugkeren bij Oranje en wereldkampioen worden. Of de mensen in Nederland dat nu leuk vinden of niet.