ROTTERDAM - Ruud Gullit heeft maandag zijn ontslag ingediend als hoofdcoach bij Feyenoord. De trainer nam zijn besluit na een evaluatiegesprek tussen directie en technische staf. Ook assistent-trainer Zjelko Petrovic verlaat de Kuip.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Bekijk video 'Spelers verbaasd over ontslag Gullit': Modem/ Breedband


Gullit en Petrovic voelden zich moedeloos en machteloos

Gullit wilde maandag van de voorzitter horen wat er voor komend seizoen mogelijk zou zijn. "Ik wilde weten of Feyenoord mijn plannen zou kunnen invullen. Ik had al mijn twijfels of dat zou lukken." Het antwoord was negatief, Gullit mocht niet de spelers halen uit de door hem gewenste categorie.

Niemand opgestaan

Bovendien miste de coach steun van de leiding. "Zjelko en ik hadden vaak het gevoel dat we er alleen voor stonden. Daardoor voelden we ons wel eens moedeloos en machteloos. Ik heb me het hele seizoen niet laten piepelen. We wisten dat dingen van binnen de club werden doorgespeeld naar de media. Helaas heeft niemand daar iets tegen gedaan. Er is niemand opgestaan die heeft gezegd dat dat afgelopen moest zijn. Daardoor bleef het altijd onrustig."

Aankoopbeleid

Op het aankoopbeleid van Feyenoord, dat niet altijd even gelukkig was, kwam vooral veel kritiek. "Natuurlijk ben ik ook medeverantwoordelijk voor veel aankopen geweest. Sommigen waren echt een gok. Sommigen zijn goed afgelopen, sommigen fout."

De voormalige international (42) voelde zijn vertrek dichterbij komen. "Al de hele week had ik het gevoel dat het hier op uit zou kunnen draaien. Steeds meer kreeg ik het gevoel dat ik van Van den Herik niet zou krijgen wat ik wil."

Afhandeling contract

Gullit vindt het voorbarig om te spreken van een vertrek in goede harmonie. "Dat moet je maar afwachten. Mijn contract loopt nog een jaar door, we moeten nog spreken over de afhandeling daarvan."

Onvoldoende vertrouwen

Van den Herik zag het vertrek van zijn trainer ook al lang aankomen. "Het is natuurlijk altijd vervelend als trainers afscheid nemen", aldus de preses. "Maar het is allemaal niet gelopen zoals we hadden gehoopt. Er is onvoldoende vertrouwen in een succesvolle samenwerking voor het komende seizoen. Met die wetenschap leefden we al maanden en dan is het verstandig om aan het eind van het seizoen de balans op te maken en beslissingen te nemen, waarbij het belang van Feyenoord prevaleert."

Resultaten

Gullit nam voor dit seizoen bij Feyenoord de functie over van Bert van Marwijk, die naar Borussia Dortmund vertrok. De resultaten vielen tegen, Feyenoord eindigde slechts als vierde in de eredivisie. De club werd in de halve finales van het toernooi om de Amstel Cup uitgeschakeld.

Bijna opgetogen

Gullit verliet bijna opgetogen de Kuip. "Lekker op vakantie met mijn gezin. Daar heb ik nu heel veel zin in. Gek genoeg heb ik de reis net vandaag geboekt. Waarschijnlijk had ik een voorgevoel hoe het allemaal bij Feyenoord zou aflopen. Maar opgelucht voel ik me zeker niet. Ik vind het jammer om Feyenoord te verlaten. De club, de supporters blijven voor altijd in mijn hart. Ik hou van Feyenoord."

Aangeslagen indruk

Gullit maakte maandag na het cruciale onderhoud met Van den Herik heel even een aangeslagen indruk. Hij kwam slecht uit zijn woorden en had zichtbaar moeite zich te concentreren. Het nieuws dat hij volgend seizoen geen trainer meer van Feyenoord is, moest hij duidelijk nog even verwerken.

Geen onvertogen woord

Gullit herpakte zich echter snel. Anderhalf uur nadat de beslissing was gevallen, zat hij met zijn assistent Zeljko Petrovic, een enkele supporter en tal van journalisten nog rustig na te keuvelen in brasserie De Cuijperij. Geen onvertogen woord kwam over zijn lippen. Uiteindelijk verliet hij met Petrovic in zijn kielzog lachend de Kuip, zoals hij een jaar geleden ook was binnengekomen.

"Op naar Amsterdam, even met Petro alleen iets drinken", liet Gullit nog weten. "Ik hoef nu niet meer om half zeven 's ochtend mijn bed uit om op tijd bij Feyenoord te zijn. Ook de files van en naar Amsterdam zal ik niet missen. Ik weet nog niet of ik donderdag ga naar het afsluitende diner met de spelersgroep. Daar moet ik nog even over nadenken."

Suriprofs

Gullit sloot niet uit dat hij maandagavond alsnog met de Suriprofs meedoet in het jaarlijkse benefietduel met de kampioen van de eerste divisie, in dit geval Heracles. "Ja, lekker een partijtje voetballen. Daar heb ik best zin, al heb ik er niet echt voor getraind. Ik had die wedstrijd juist afgezegd om 's avonds in de Kuip met supporters te praten over het afgelopen seizoen. Maar dat hoeft nu niet meer."