AMSTERDAM - Oscar Freire heeft de tweede etappe van Luxemburg naar Saarbrücken (181 km) in de Tour de France op zijn naam geschreven. De Spaanse Mapei-renner klopte Robbie McEwen en Erik Zabel in de massasprint.
Tour de France

De gele leiderstrui blijft in het bezit van de Zwitser Rubens Bertogliati, die zondag de eerste etappe naar zich toetrok. De Duitser Erik Zabel naderde de klassementsleider wel tot twee tellen.

De etappe stond in het teken van een lange ontsnapping van drie renners, de Fransen Chavanel en Berges en de Noor Hushovd. De Noor viel als eerste terug door kramp. De twee Fransen werden eerst ingelopen door de Duitser Voigt en later door het peloton. In de slotfase volgde een hergroepering.

Daarna leidde de Telekom het peloton naar de finish om kopman Erik Zabel op Duits grondgebied naar de winst te brengen. De Duitser kon het werk echter niet afmaken. Wereldkampioen Freire was de betere sprinter.

De Nederlander Erik Dekker volbracht de etappe op zijn tandvlees. Hij kwam op achterstand van het peloton binnen. De Raborenner ondervond veel last van de valpartij op zondag. "Ik kon mijn arm haast niet gebruiken. Dat heeft zijn weerslag op de benen. Ik zie het de komende dagen wel."

/DOSSIERTour de France