PARIJS - De avond voor haar optreden tegen wereldtopspeelster Daniela Hantuchova trok Michaëlla Krajicek haar wedstrijdpak wel vijftig keer aan en uit. De 16-jarige Nederlandse was voor haar debuut in het hoofdtoernooi van Roland Garros zo nerveus, dat er van haar kleine kans op een overwinning niets overbleef. De 22-jarige Slowaakse favoriete overklaste haar dan ook in 1 uur en 4 minuten met 6-3 6-1.

"Ik was zenuwachtig en probeerde te forceren", zei Krajicek na afloop. "Achteraf gezien heb ik niet slim gespeeld. Het was heel moeilijk iets tegen haar te doen. Ik wilde het spel dicteren, daar ligt mijn kracht. Maar het was andersom, zij dicteerde en ik moest veel lopen. Jammer, want ik had een mooiere uitslag kunnen behalen dan deze. In totaliteit ben ik wel tevreden met mijn drie zeges in het kwalificatietoernooi."

Een schande was de nederlaag van Misa Krajicek niet. De tiener speelde in de Open Franse te Parijs pas haar negende officiële partij op het hoogste niveau. Hantuchova was al aan haar 23e wedstrijd toe. De langbenige Slowaakse was twee jaar geleden nummer 5 van de wereldranglijst. Zij zakte door blessures en ziekte (anorexia) een beetje af. Ervaring en tenniskwaliteit brachten haar maandag voor de eerste regenbui de vlotte winst.

Windvlagen

Krajicek leverde in beide sets haar eerste opslagbeurt in, zodat ze voortdurend achterstond. Ze ondervond last van de windvlagen en had te weinig geduld. Hantuchova stuiterde net zo lang met de bal tot ze windstilte voelde om op te slaan.

Met haar forehand hield de Slowaakse de bal in de rally en met de backhand bleek zij dodelijk gevaarlijk. Bovendien durfde ze de opslagen risicovol te slaan, wat haar zes dubbele fouten kostte maar ook acht aces opleverde. Dat is veel voor vrouwen op gravel. Bovendien waagde zij dropshots, waarvan de meeste een punt opleverden, omdat de zwaargebouwde Krajicek startsnelheid ontbeert.

"Ik moet nog beter worden", stelde Krajicek ook vast, "maar over mijn overstap naar het WTA-niveau mag ik niet klagen. Op de wereldranglijst staan maar twee jongere meisjes dan ik hoger geklasseerd. Mijn vader Petr en Hans Felius van de KNLTB zeiden vorig jaar dat het mooi zou zijn, als ik in 2005 in het US Open het hoofdtoernooi zou kunnen halen. Voordat het zover is, ben ik al in Melbourne en Roland Garros doorgedrongen."

US Open

Voor het US Open heeft zij uitstekende kansen op rechtstreekse kwalificatie. Op Wimbledon zal zij niet in het enkelspel te zien zijn. De kwalificatie valt gelijk met het grastoernooi in Rosmalen, waarvan zij ambassadrice is. Wel gaat ze ervan uit dat ze op Wimbledon in het gemengd dubbel zal spelen met haar broer Richard, kampioen van Wimbledon 1996. "Als wij een wildcard krijgen, spelen wij daar zeker samen. Dat ziet er goed uit."