LONDEN - Sjanghai wordt vanaf 2004 met de Grote Prijs van China in de formule-I-kalender opgenomen. De stad bereikte een akkoord over een contract tot 2010 met Bernie Ecclestone, de grootaandeelhouder in de formule I.

Moskou heeft de eerste formule-I-race om de GP van Rusland gepland in 2003. Beide nieuwkomers hebben de argwaan gewekt bij de organisatoren van de huidige zeventien races. Vooral na de uitspraken van Max Mosley, de voorzitter van de internationale autofederatie FIA, dat het seizoen ook in de toekomst zeventien races blijft tellen.

"Als er twee races bijkomen, moeten er twee uit", aldus Mosley. Mogelijk komen er meer dan twee bij. Ook in India, Turkije, Egypte en Dubai bestaat grote belangstelling voor een formule-I-race. Het verbod op tabaksreclame heeft de positie van de Europese racecircuits er niet sterker op gemaakt.

Sjanghai gaat deze maand nog beginnen met de aanleg van een circuit. De kosten zijn geschat op 265 miljoen euro. China was bijna tien jaar bezig met de ontwikkeling en bouw van een circuit in Zhuhai dat tot doel had de Formule I naar China te halen. Na gereedkoming in 1998 bleek de baan evenwel niet te voldoen aan de eisen van de FIA.