AMSTERDAM - Met nog drie minuten officiële speeltijd op de klokken kreeg Ajacied Rafael van der Vaart zondagmiddag tegen FC Groningen (2-1 winst) een publiekswissel. De middenvelder greep het moment aan om alvast afscheid te nemen van het publiek dat hem jaren geleden in de armen sloot als de nieuwe verlosser van de Amsterdamse voetbalclub.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Zo ver is het nooit gekomen. Van der Vaart wacht op het definitieve groene licht van Ajax om naar de Duitse middenmoter Hamburger SV te vertrekken.

"Het was heel moeilijk en emotioneel voor me om hier in de ArenA mijn laatste wedstrijd voor Ajax te spelen", aldus Van der Vaart. "Ik ben persoonlijk rond met HSV voor een contract van vier jaar en moet nu wachten tot de clubs eruit komen. Ik hoop dat dat deze week gebeurt. Het was natuurlijk geen officieel afscheid vandaag omdat de clubs nog overeenstemming moeten bereiken. Maar het voelde wel als mijn laatste duel."

Winnende doelpunt

De supporters in de ArenA leken het Van der Vaart, die sinds zijn tiende de clubkleuren verdedigde, maar amper kwalijk te nemen dat hij Ajax verruilt voor Hamburger SV. In zijn laatste duel tegen FC Groningen nam de international de eerste treffer voor zijn rekening en bereidde het winnende doelpunt van De Ridder voor.

"Het was niet goed vandaag", vertelde Van der Vaart. "Vannacht droomde ik van een mooi afscheid. In die droom werd het heel mooi, maar op het veld leek het lange tijd op een drama uit te lopen nadat we met 1-0 achter kwamen. Gelukkig is het toch nog goed gekomen."

Staande ovatie

Het publiek scandeerde minutenlang zijn naam en Van der Vaart kreeg bij zijn gang van het veld een staande ovatie. "Toen ik van het veld af liep had ik een heel raar gevoel. In de eerste helft toen het zo slecht ging, keek ik ook steeds op de klok. Hoeveel minuten het nog was. Maar ik twijfel niet over mijn keuze. Ik ben bij HSV geweest en heb daar een heel goed gevoel aan overgehouden. Het is een heel warme club."

"Waar dat uit blijkt? Ik mocht bij de eerste ontmoeting niet alleen komen, maar moest Silvie meenemen. Dat zegt toch genoeg over de manier waarop ze daar bijvoorbeeld met spelersvrouwen omgaan. Dat is anders dan bij Ajax, al weet ik natuurlijk niet hoe ze hier met buitenlanders omgaan als ze voor het eerst op de club zijn."

Gedroomde topclubs

Van der Vaart had de keus uit meerdere clubs. Na een slecht seizoen kon hij niet meer naar de gedroomde topclubs als Manchester United of Barcelona. "Uit Spanje was nog wel wat interesse, maar niet van de top. Natuurlijk was NSV niet mijn eerste keus en moest ik overtuigd worden van mijn overgang. Maar dat duurde niet lang. Toen ik er eenmaal geweest was, was de knop zo om. Om eerlijk te zijn heeft me dat zelf ook wel verbaasd."

"Wat ook meespeelde is de manier waarop ze me daar gaan gebruiken. Ik ben gehaald als een nummer tien die achter twee spitsen moet spelen. Die vrije rol spreekt me enorm aan."

Versterkingen

Voor Danny Blind, de huidige trainer van Ajax, hoefde Van der Vaart niet te vertrekken. De coach had de begenadigde linkspoot graag nog een jaar in zijn selectie willen houden. "Ik hoop nog steeds dat hij blijft, al geeft die publiekswissel wel aan dat ik er vanuit ga dat hij weggaat. Van der Vaart is goed voor tien à twaalf goals per jaar. Die momenten en die kansen ga je missen. Ik weer nog niet wie hem gaat opvolgen. In principe hebben we genoeg kwaliteit in de groep. Met één of twee versterkingen kunnen we volgend seizoen een heel eind komen.''