ALKMAAR - Co Adriaanse had zich een iets ander afscheid gewenst. Zijn laatste wedstrijd als trainer van AZ ging met 1-3 verloren tegen het laaggeklasseerde RBC Roosendaal. Het was de eerste en enige thuisnederlaag van de Alkmaarders dit seizoen.

Direct na afloop was iedereen in De Hout het slechte duel tegen RBC direct vergeten. Het goede gevoel na een uitstekend seizoen overheerste. AZ verzekerde zich voor het tweede jaar op rij van Europees voetbal en reikte in de UEFA Cup tot de halve finales.

Bedankt

Adriaanse werd voor die prestatie op allerlei manieren bedankt. De Alkmaarse burgemeester Van Rossen overhandigde de trainer op het veld een penning van verdienste in zilver. "Co, je hebt Alkmaar zowel nationaal als internationaal op de kaart gezet", vertelde ze. "Daar kan geen promotieteam van de gemeente tegenop. Bedankt daarvoor."

Voorzitter Scheringa benoemde Adriaanse op zijn beurt tot lid van verdienste en gaf hem een seizoenkaart voor het leven. "Ik heb 32 maanden fantastisch met je samengewerkt. Je bent een goed mens en hopelijk zien we je na je trainerscarrière weer bij ons terug in een andere functie."

Mooi geweest

Adriaanse zelf bleef rustig onder alle lofuitingen. Nadat hij door de spelers op de schouders was genomen, bedankte hij de toeschouwers. "Ik wens jullie de komende jaren veel kijkplezier toe." Ook op zijn laatste persconferentie hield hij het kort. "De cirkel is wat mij betreft rond. Ik begon bij AZ met een zege op RBC, nu stop ik na een nederlaag tegen diezelfde ploeg. Het is echt mooi geweest nu."

Door het afscheid van Adriaanse werd de knappe zege van RBC naar de achtergrond gedrukt. De Roosendalers boekten alweer hun derde overwinning op rij en lijken klaar voor de nacompetitie die woensdag begint met een thuiswedstrijd tegen VVV Venlo. In de 37e minuut brak Molenaar de wedstrijd tegen AZ open: 0-1. Twee minuten laten besliste De Groot het duel. Hakansson maakte diep in de tweede helft 0-3, waarna Huysegems kort voor tijd tegenscoorde: 1-3.

De wedstrijd stond vanwege een uitwisselingsproject van de UEFA onder leiding van de Roemeense scheidsrechter Corpodean. Arbiter Vink floot eerder deze maand de derby tussen Dinamo en Rapid Boekarest.