TILBURG - Willem II is zondag gehuldigd als eerste landskampioen in het betaalde voetbal. In het seizoen 1954-'55 behaalden de Tilburgers onder leiding van de inmiddels overleden trainer Frantisek Fadrhonc de titel. In het kader van 50 jaar betaald voetbal overhandigden Henk Kesler, directeur betaald voetbal en Jeu Sprengers, voorzitter van de KNVB, de speciaal voor deze gelegenheid ontworpen kampioensschaal.

"De KNVB krijgt vele verzoeken van clubs die eerder landskampioen zijn geworden om de schaal. Maar deze werd pas eind jaren tachtig voor het eerst als symbool voor de landstitel uitgereikt en deze traditie moet zo blijven," aldus Kesler. "We hebben echter met vijftig jaar betaald voetbal in Nederland een uitzondering voor Willem II willen maken als allereerste kampioen."

Alle nog in leven zijnde oud-spelers, die destijds de titel bemachtigden, werden voor aanvang van de wedstrijd Willem II-RKC Waalwijk in het zonnetje gezet. Onder hen onder anderen Willem II's speler van de eeuw Jan van Roessel, die de schaal kreeg uitgereikt, doelman Chris Feijt, Rinus Formannoy en Sjef de Bruyckere.