BARCELONA - Jaroslav Popovitsj heeft zondag de Ronde van Catalonië gewonnen. De zevende en laatste etappe van de Spaanse rittenkoers, die ook voor de ProTour telt, leverde in Barcelona een sprintzege op voor de Noor Thor Hushovd.

Zaterdag was de ritzege voor de Fransman Anthony Charteau. Hij ontsnapte in de rit van Llivia naar Palleja tijdens de laatste kilometer voor zijn eerste zege als beroepsrenner. Voor Frankrijk was het pas de tweede overwinning in de ProTour.

Charteau had deel uitgemaakt van een kopgroep van tien renners. Van die groep won de Zwitser Beat Zberg de sprint om de tweede plaats voor de Spanjaard Arrieta en de Nederlander Pieter Weening. Bram de Groot kwam tijdens de zesde etappe zwaar ten val. Hij brak zijn linker onderarm.

Massasprint

De slotrit naar Barcelona eindigde zoals verwacht in een massasprint met de Noor Hushovd als winnaar voor de Amerikaan Rodriguez en de Spanjaard Martin Perdiguero.

Popovitsj hoefde in het slotweekeinde slechts te controleren om zijn eerste grote zege van het seizoen te kunnen binnenhalen. De Oekraïner moet komende zomer een sterke helper worden van Lance Armstrong in de Ronde van Frankrijk. Daarvoor haalde Discovery Channel hem weg bij het kleine Landbouwkrediet waarvoor hij vooral in de Ronde van Italië topprestaties had geleverd. Popovitsj beëindigde de Giro in 2003 als derde. Vorig jaar werd hij vijfde en droeg hij drie dagen de roze trui.

Plannen

Dit jaar kwam Popovitsj nog maar weinig in actie. In Parijs-Nice viel hij vroeg in maart enkele keren op, daarna kwam hij amper voor in de plannen van de ploegleiding. Popovitsj wordt klaargestoomd voor de Tour die hij, volgens zijn ploegleider Johan Bruyneel, binnen enkele jaren kan winnen.