FRANKFURT - Schalke 04 en Werder Bremen hebben zich zaterdag op de laatste speeldag van de Duitse competitie verzekerd van deelname aan de Champions League.

Door zeges op respectievelijk Freiburg (3-2) en Kaiserslautern (2-1) eindigden de twee clubs als tweede en derde in de eindstand. Schalke krijgt als vice-landskampioen rechtstreeks toegang tot de Champions League, Werder Bremen tot de voorronde.

Nederlaag

VfB Stuttgart greep naast deelname aan het belangrijkste Europese toernooi. Door de 3-1-nederlaag tegen de Duitse kampioen Bayern München zakte de ploeg terug van de derde naar de vijfde positie. De club komt nu uit in het toernooi om de UEFA-beker, evenals Hertha en Bayer Leverkusen.

Hertha had voldoende aan een gelijkspel tegen Hannover 96 (0-0). Bayer haalde met 5-1 uit tegen Borussia Mönchengladbach. Stuttgart had weinig in te brengen tegen Bayern München.

Zege

Ballack, Salihamidzic en Makaay, met zijn 22e, in zeventig minuten op de comfortabele 3-0 voorsprong. Pas drie minuten voor tijd kon Szabics iets terug doen voor Stuttgart, maar verder kwam het team niet. De succesvolle ploeg uit München sloot het seizoen met de negende zege op rij af.

Degradant

Schalke 04 zorgde met de rechtstreeks plaatsing voor de CL toch nog voor een positief einde van het seizoen. De ploeg deed lange tijd mee in de strijd om de titel, maar de 'Köningsblauen' raakten daarna in verval. Bardon had met twee treffers een belangrijk aandeel in de winst op Freiburg. Sand tekende voor het derde doelpunt. Iaschwili en Antar scoorden voor de degradant.

Blessuretijd

Door de nederlaag van Stuttgart kreeg Werder Bremen op het laatste moment toch nog toegang tot de Champions League. De onttroonde kampioen won nipt met 2-1 van Kaiserslautern. Alle doelpunten vielen in de eerste helft. Borowski (13e) en Valdez (42e) waren trefzeker voor Bremen. Altintop maakte het enige doelpunt voor Kaiserslautern in de blessuretijd.

Borussia Dortmund, de ploeg van Bert van Marwijk, beëindigde het seizoen met een zege (2-1) op Hansa Rostock. Koller maakte in de 66e de winnende treffer.