MONTE-CARLO - McLaren-rijder Kimi Raïkkönen schitterde tijdens de eerste kwalificatie voor de Grand Prix van Monaco. Niet enkel wegens de Steinmetz diamanten op zijn helm, maar ook door zijn zeer sterke prestatie. De Fin toonde zich net geen halve seconde sneller dan WK-leider Alonso. Christijan Albers reed de 15de tijd.

De strijd om de voorlopige pole draaide alweer uit op een duel tussen Raïkkonen en Alonso. Achter dit duo zette Mark Webber verrassend de derde tijd neer. De Australiër was net iets sneller dan Fisichella, Montoya en teamgenoot Heidfeld.

Toyota en Ferrari waren de grootste verliezers tijdens de eerste kwalificatie. Het Japanse merk zag Ralf Schumacher crashen en droeg Trulli vervolgens op iets voorzichtiger te zijn. De Italiaan raakte daardoor wel niet verder dan de zevende tijd. Daarmee deed hij het toch beter dan wereldkampioen Schumacher.

De Duitser moest meer dan 2,5 seconde toegeven op Raïkkönen en was ook trager dan teamgenoot Barrichello. De Braziliaan was de enige Bridgestone-rijder in de top tien. Bij de overige Bridgestone-rijders speelde Minardi het klaar om Jordan af te troeven. Friesacher en Albers toonden zich beiden sneller dan Monteiro en Karthikeyan.