ALMELO - De regio Twente kan weer pronken met twee eredivisieclubs. Negentien jaar na de degradatie verzekerde Heracles Almelo zich vrijdagvond van een rentree op het hoogste niveau. Met pijn en moeite stelde de ploeg van coach Peter Bosz voor eigen publiek het benodigde puntje veilig tegen het sportieve Veendam (2-2). Concurrent Sparta had daardoor in de titelrace het nakijken.

Dankzij de promotie van Heracles krijgt de eredivisie komend seizoen te maken met een nieuw fenomeen: kunstgras. De ploeg uit Almelo speelt al twee jaar tot vrijwel ieders tevredenheid op de onnatuurlijke ondergrond. Veel belangrijker voor de thuisclub zijn de komende confrontaties met de grote broer uit Enschede, FC Twente. Dat is Feyenoord - Ajax in het klein voor de fanatieke Tukkers.

Goede afloop

Niemand in Almelo twijfelde in de afgelopen week aan de goede afloop van het afsluitende duel met Veendam. Trainers Bosz en voorzitter Smit blikten in tal van beschouwingen al uitgebreid vooruit naar het nieuwe seizoen in de eredivisie.

De begroting zou van 4 naar 6 miljoen euro gaan, de capaciteit van het stadion op termijn van 6500 naar 9000 en er zouden uiteraard nieuwe spelers bijkomen. Hoeveel en voor welke plaatsen in het elftal zeiden Bosz en Smit er wijselijk niet bij. De huidige selectie moest immers nog even het laatste klusje doen.

Kunstgrasveld

Ook bij de opkomst van beide teams in het sfeervolle stadion leek Heracles de buit al lang en breed binnen te hebben. "Stand up for the Champions (Sta op voor de kampioenen)", een bekende song bij sportwedstrijden, schalde ongegeneerd hard over het rijkelijk besproeide kunstgrasveld. Het uitgelaten thuispubliek voldeed massaal aan de muzikale oproep en leek daarmee het onheil over het nerveuze team van Bosz af te roepen.

Heracles speelde in de eerste helft allerminst als een kampioensploeg. Gehaast en zonder samenhang ging de thuisclub op jacht naar de bevrijdende openingstreffer. Vrijwel op hetzelfde moment dat Sparta in Deventer voor de eerste keer scoorde, kreeg ook Heracles een droomkans. In vrijstaande positie schoot de zelfzuchtige Sluijter tegen doelman Ditewig op. Kort daarna liet de oude meester Hamming aan de andere kant zien hoe het wel moest, 0-1.

Hoekschap

Pas na ruim een uur keerden de kansen in het voordeel van Heracles, met drie treffers in amper vier minuten. Buikema draaide een hoekschop ineens achter de zwakke doelman Ditewig (1-1), waarna de snelle Quansah de champagne uit de koelkast liet halen (2-1).

Door een succesvolle strafschop van Hamming (2-2) moesten de kurken nog even op de fles blijven, ook al doordat Buikema in de zinderende slotfase miste van elf meter. Maar na het verlossende eindsignaal kon het al eerder ingezette kampioensfeest, dat even op een anti-climax leek uit de draaien, alsnog volledig losbarsten in Almelo.