AMSTERDAM - Rafael van der Vaart is eruit. Als het aan hem ligt voetbalt hij vanaf komend seizoen in de Bundesliga bij Hamburger SV. De middenvelder van Ajax heeft inmiddels persoonlijk overeenstemming bereikt met de Duitse club, maar wacht nog op een definitief akkoord tussen beide verenigingen.

HSV heeft inmiddels een bod uitgebracht op de 22-jarige middenvelder, die in de toekomstplannen van de vereniging, waar ook international Khalid Boulahrouz speelt, een belangrijke rol speelt.

Geen akkoord

"Wij hebben nog geen akkoord", zei algemeen directeur Arie van Eijden van Ajax vrijdagavond in een eerste reactie op de geslaagde onderhandelingen tussen HSV en Van der Vaart. "En dat zal ook zeker niet voor dit weekeinde gebeuren. Zoals ik het nu kan inschatten moeten we het in ieder geval nog over het weekeinde heen tillen. Maar we hebben een bod ontvangen en zijn met Hamburger SV in onderhandeling over een overgang."

Dat Van der Vaart kiest voor een toekomst bij de Duitse middenmoter, die nog geen zekerheid heeft voor het spelen van Europees voetbal volgend seizoen, is opmerkelijk.

Het voormalig Europees talent van het jaar werd gedurende zijn stormachtige opkomst bij Ajax vaak in verband gebracht met topclubs als Barcelona, Manchester United en Real Madrid. De laatste weken dook ook de naam van PSV op, waar coach Guus Hiddink de in het slop geraakte loopbaan van Van der Vaart nieuw leven wilde helpen inblazen.

Bewuste stap

Met HSV heeft Van der Vaart gekozen voor een bewuste stap terug, om vanuit die positie wellicht opnieuw een aanval op de Europese top te wagen. Volgens de voetballer is hij klaar voor een vertrek bij Ajax omdat hij van mening is dat hij op dood spoor zit. Van der Vaart speelde een slecht seizoen, raakte zijn aanvoerdersband kwijt en viel in ongenade bij de inmiddels ontslagen trainer Ronald Koeman.

Zijn opvolger Blind wilde de linkspoot voor de club behouden. "Ik zou het geen straf vinden om nog een jaar met hem te werken", aldus de coach. "Voor mij hoeft hij niet zo nodig een nieuwe werkgever te vinden." Mede door blessures kwam Van der Vaart ook onder Blind nauwelijks aan spelen toe. Afgelopen week vierde hij in het duel tegen Vitesse zijn rentree in het shirt van Ajax en was met een assist en een treffer belangrijk voor de Amsterdammers.