ROVERETO - Alessandro Petacchi heeft zijn tweede ritzege binnen in de Giro. De Italiaanse sprinter kon vrijdag in de twaalfde etappe, van Alleghe naar Rovereto over 178 kilometer, zijn bijzonder kwaliteiten weer eens tonen.

Hij versloeg zijn landgenoot Paride Grillo en de Spanjaard Isaac Galvez Lopez. Petacchi's Australische rivaal Robbie McEwen kwam niet in de buurt. De Italiaan Ivan Basso behield de rose leiderstrui.

Spurt

Dat de spurt van McEwen vrijdag weinig voorstelde had wellicht een reden. Volgens de Gazetta dello Sport was het Openbaar Ministerie in de Noord-Italiaanse stad Vicenza nog niet tevreden is over het onderzoek naar het omstreden gebruik van zuurstoftenten en drukkamers in de Ronde van Italië. Voor McEwen, zijn teamarts bij Davitamon-Lotto en de medicus van de ploeg Saunier Duval lag al een uitnodiging klaar voor verder verhoor.

De rappe Australiër hield het, na opnieuw tekst en uitleg te hebben gegeven over het meegenomen prestatiebevorderend materiaal (niet verboden overigens), verder voor gezien bij de Giro. Dat hij uit de koers stapte had niet direct te maken met invallen van de politie in de voor hoogtestages geschiktgemaakte hotelkamers. "Ik ga naar huis", meldde de drager van de puntentrui. "De vlakke etappes zijn voorbij en ik heb de Tour de France en het wereldkampioenschap nog in het vooruitzicht. Alles rijden is domweg te veel van het goede."

Eindstreep

Te veel van het goede was vrijdag ook Petacchi. Hij heerste in de jacht naar de verlossende eindstreep. Basso zag op gepaste afstand dat het goed was. Hij kon er op het relatief vlakke traject tussen de bergreuzen in zijn gemak van nemen en zich enigszins herstellen van het heftig geschud aan de boom een dag eerder. Zijn eerste plaats in de algemene rangschikking kwam niet in gevaar. De voorsprong op landgenoot Savoldelli bleeg achttien tellen.