RIJSWIJK - De schaatsers moeten komend seizoen de mogelijkheid hebben een helm te dragen. Dat heeft de technische commissie van de internationale schaatsunie (ISU) voorgesteld aan het hoofdbestuur. De kans is groot dat het bestuur nog voor het begin van het olympisch seizoen de regelwijziging aanneemt.

Het dragen van een helm werd afgelopen winter weer actueel in de schaatswereld, toen verscheidene toppers bij een valpartij flink gewond raakten. Opvallendste crash was die van Gerard van Velde tijdens het WK sprint in Salt Lake City. ISU-preses Ottavio Cinquanta vroeg daarom de technische commissie om te kijken of de veiligheid kon worden vergroot.

"Ons advies is om het dragen van een helm mogelijk te maken", sprak Ard Schenk, lid van die commissie, vrijdag. "Het is toch raar dat sporters die 't te link vinden, geen helm mogen opzetten."

Verboden

Tot nu toe is het voor schaatsers verboden een helm te dragen, omdat de ISU vreesde dat rijders door het toevoegen van spoilers en dergelijke in dat geval zoveel mogelijk aërodynamisch voordeel probeerden te verkrijgen. "Daarom willen we de helm die in het shorttrack gebruikt wordt, ook voor de schaatsers beschikbaar stellen", aldus Schenk. "Een mooi klein potje, waarmee je geen voordeel maar wel veiligheid krijgt."

Tijdelijke maatregel

Het hoofdbestuur van de ISU behandelt de zaak over twee en een halve week. Dan zal het naar verwachting nog enkele weken duren, voordat een besluit naar buiten wordt gebracht. Mocht voorzitter Cinquanta het voorstel overnemen, dan is dat een tijdelijke maatregel. Pas tijdens het ISU-congres in de zomer van 2006 (in Boedapest) kan het reglement officieel worden aangepast. Schenk benadrukt dat het dragen van een helm niet verplicht wordt: "De schaatser kan kiezen tussen de aërodynamica van zijn hoofd of voor extra veiligheid."