SITTARD-GELEEN - De donderdag met veel tamtam aangekondigde redding van Fortuna-Sittard staat weer op losse schroeven. Een meerderheid van de gemeenteraad van Sittard-Geleen is tegen het reddingsplan. Dat bleek donderdagavond tijdens een commissievergadering, waar de verantwoordelijk wethouder P. Geenen (CDA) bakzeil haalde.

De PvdA-fractie vindt dat Geenen de raad heeft geschoffeerd. Het is onzeker of het contract tussen Fortuna, enkele projectontwikkelaars en de gemeente vrijdag getekend wordt, zei een woordvoerder van de gemeente. Ook is onzeker of de projectontwikkelaars vrijdag drie ton overmaken om de spelers te betalen.

Negatief

Hoewel Geenen de commissie donderdagavond slechts informeerde en er geen stemming plaatsvond, liet een meerderheid zich negatief uit over het voorstel van het college van burgemeester en wethouders. Geenen toonde zich na afloop teleurgesteld. B en W beraden zich vrijdag op de ontstane situatie.

Sanering

Geenen presenteerde donderdag voor de commissie het plan, waarbij een consortium van de projectontwikkelaar 3W, en de bouwbedrijven Jongen en Meulen 7 miljoen euro investeren in de ontwikkeling van bedrijven rond het Fortuna-stadion. Van dat bedrag zou 3 miljoen bedoeld zijn voor de sanering van de schuld van 24 miljoen, die Fortuna heeft aan onder meer de commissarissen, banken, de gemeente en de belastingdienst.

Bouwvergunning

In ruil daarvoor zou de gemeente garant staan voor 1,7 miljoen euro tot het moment waarop de bouwvergunning voor het bedrijvenpark is verstrekt. Ook zou het consortium nog vrijdag 3 ton overmaken voor het betalen van de spelers.

Afgeboekt

Bij de gemeente heeft Fortuna nog een schuld van 3 miljoen euro. Fortuna hoopte dat de nieuwe toezeggingen schot in de zaak zou brengen en andere schuldeisers mild zou stemmen. Commissaris E. Meijer zei donderdag nog: "We zijn met alle schuldeisers in gesprek. Dat loopt goed en gaat snel." Verder zei hij dat een schuld van 8 miljoen aan de commissarissen en de stichting Nao Veure is "afgeboekt". Er lopen nog gesprekken met de banken en de belastingen.

Continuïteit

Meijer donderdag: "Dat gaat nu beter, want we kunnen nu praten over continuïteit, en daarvoor hadden we deze overeenkomst nodig." Nu is alles dus weer onzeker geworden. Uiteindelijk neemt de gemeenteraad van Sittard-Geleen op 28 juni een definitieve beslissing over de voorstellen.